Гостинно зустрічала ріпкинська земля учасників виїзного круглого столу «Я пропоную свій досвід», який нещодавно відбувся в Замглайській селищній бібліотеці — переможниці конкурсу «Краща бібліотека року».

Захід відбувся завдяки Чернігівському обласному відділенню Української бібліотечної асоціації в партнерстві з Чернігівською обласною універсальною науковою бібліотекою ім. В.Г. Короленка.

Цьогорічними учасниками круглого столу стали справжні фахівці бібліотечної справи із сільських бібліотек області.

Перед початком господиня закладу Наталія Пужанська (на знімку) провела для гостей екскурсію бібліотекою.

Цікаву і змістовну розповідь з відеопрезентацією про селище Замглай підготував голова селищної ради О.С. Красківський. Він розповів про життя громади, про здобутки і втрати в умовах реформи децентралізації, відповів на запитання, що виникли в гостей.

Своїми враженнями та емоціями від навчального візиту до Польщі, який здійснила делегація від Чернігівської області в червні 2018 року, поділилася директор Ріпкинської РБ Наталія Лук’яшко.

Далі розпочалася плідна робота круглого столу, де кожна з учасниць розповіла про родзинки своєї бібліотеки.

При Бахмацькій бібліотеці-філії, наприклад, багато років діє екологічний клуб «Джерельце», що має на меті виховати порядних, чесних та відповідальних громадян. Щомісяця проводяться екоподорожі та дні довкілля.

Красилівська сільська бібліотека-філія, яка понад 60 років обслуговує користувачів, помітне місце у своїй діяльності відводить звичаям та традиціям рідного села, постійно організовує виставки творчих робіт.

Родзинкою Невклянської сільської бібліотеки є краєзнавча робота: створена етно-графічна кімната «У бабусі на горищі». Проходять у бібліотеці майстер-класи з вишивання бісером, аплікації, витинання, в’язання гачком.

При Кіптівській публічній бібліотеці працює клуб мандрівників «Вояж», члени якого на чолі з директором бібліотеки раз на квартал організовують поїздку Україною.

На збирання, видання та презентацію творів місцевих авторів спрямовує свою роботу бібліотекар Іванівської сільської бібліотеки Семенівської ЦБС.

Запланованого на обмін досвідом часу виявилося замало, адже кожній з учасниць було про що розповісти.

Лариса ПРИТИКОВСЬКА, головний бібліотекар науково-методичного відділу Чернігівської ОУНБ ім. В.Г. Короленка.
Фото надано автором.