Новий апарат для діагностики і лікування коронарних судин — цифровий ангіограф — встановлено у новій, другій, операційній у Вінницькому кардіологічному центрі.

Перші хірургічні втручання проведено у новій операційній, відкритій у Вінницькому кардіологічному центрі.

Фото з сайту Вінницької міськради.

Медичний заклад отримав також інше обладнання загальною вартістю 16 млн грн. Найдорожче, 9,5 млн грн, коштує цифрова мобільна рентген-діагностична система Ziehm Visison RED німецького виробництва. За її допомогою встановлюють штучні кардіостимулятори, здійснюють коронарографію та стентування серцевих судин у хворих на інфаркт міокарда. У переліку — УЗД та ЕКГ-апарати, обладнання для штучної вентиляції легень, апарати для цілодобового моніторингу функціонального стану серцево-судинної системи. Все обладнання придбано у рамках проекту «Складова розвитку системи охорони здоров’я у Вінницькій області, спрямована на поліпшення надання медичної допомоги хворим із серцево-судинною патологією». Його реалізують обласна та міська влада за фінансової підтримки Світового банку.

«Придбане обладнання дасть змогу підвищити оперативність проведення планових та невідкладних хірургічних втручань, — каже головний лікар Вінницького кардіологічного центру Володимир Гладких. — Розвантажимо наявний ангіограф, на якому працюємо вже десятий рік поспіль, проведемо його сервісне обслуговування».

За інформацією обласного департаменту охорони здоров’я, торік у Вінницькому кардіоцентрі виконано 2478 операцій на серці, серед них — 837 втручань зі стентування коронарних судин. Показник стентування — найвищий серед аналогічних медичних закладів інших регіонів держави. В області збільшено кількість квот на безплатні операції для хворих на серцево-судинну патологію. Інформацію про надання такої допомоги можна отримати в сімейних лікарів. Тим часом тривають роботи зі спорудження ще одного кардіологічного центру зі статусом регіонального, у ньому оперуватимуть пацієнтів із сусідніх з Вінниччиною областей держави. Введення в експлуатацію нового закладу заплановано на 2020 рік.

Вінниця.