Для вшанування подвигу та увічнення пам’яті про живих і полеглих воїнів — учасників АТО Державний архів Луганської області розпочав роботу над дослідницьким проектом зі збору інформації та створення колекції документів особового походження щодо подій на сході України. Зібрані матеріали стануть базою для дослідження історії України початку ХХІ століття.
«Реалізуючи цей задум, ми хочемо донести достовірну інформацію про події, що нині відбуваються в країні. Проект буде складним, оскільки йдеться про почуття людини, а зі свідченнями учасників АТО необхідно бути дуже делікатними», — каже заступник голови облдержадміністрації Ольга Лішик. Керівник апарату ОДА Ірина Калініна, у свою чергу, вважає, що важливим моментом у реалізації проекту є його практичне використання: документальні матеріали мають увійти до Книги Пам’яті героїв АТО, причому важливо, щоб ця книга побачила світ саме на Луганщині.
В обговоренні цих питань узяли участь науковці, кандидати історичних наук двох ЗВО області, представники громадських організацій, центрів, благодійного фонду. Керівники та представники громадських організацій висловили свої побажання та рекомендації щодо реалізації проекту, зокрема інтерв’ювання осіб, які були свідками або учасниками подій на сході.

Луганська область.