28 серпня цього року набирають чинності нові правові норми, які посилять відповідальність за несплату аліментів на дітей, нададуть можливість контролювати цільове використання отриманих іншим з батьків цих аліментів та спростять процедуру виїзду дитини за кордон.
Зазначений контроль здійснюватиметься органом опіки та піклування у формі інспекційних відвідувань одержувача аліментів. За заявою платника аліментів (крім тих, які мають заборгованість зі сплати аліментів) інспекційні відвідування одержувача аліментів можуть здійснюватися і позапланово, але не більш як один раз на три місяці. Сам же порядок та періодичність перевірок найближчим часом буде визначено Мінсоцполітики.
Також зміниться порядок виїзду дитини за кордон.
Той з батьків, з ким проживає дитина і який не перешкоджає другому з батьків бачитися з дитиною, зможе виїхати з нею за кордон на термін до місяця без нотаріальної згоди іншого.
Якщо немає нотаріально посвідченої згоди батька на виїзд дитини, а при розлученні питання щодо визначення місця проживання дитини не вирішувалося, єдиний варіант — звернутися до органів опіки та піклування або до суду для отримання рішення про визначення місця проживання дитини.
Той з батьків, який вивозить дитину, обов’язково має повідомити про виїзд рекомендованим листом другого з батьків у разі наявності інформації про місце проживання другого з батьків, якщо той не ухиляється від сплати аліментів та належно виконує батьківські обов’язки.
На термін більше одного місяця можна виїхати з дитиною за кордон без згоди другого з батьків, якщо:
1) останній має заборгованість зі сплати аліментів більш ніж за 4 місяці (виїзд здійснюється на підставі відповідної довідки, виданої державною виконавчою службою чи приватним виконавцем);
2) за наявності заборгованості за аліменти за 3 місяці, якщо дитина є тяжкохворою або дитиною з інвалідністю (у цьому випадку до довідки про заборгованість ще потрібно додати довідку, що підтверджує хворобу чи інвалідність дитини).
У всіх інших випадках нотаріально посвідчена згода батьків необхідна.
Той з батьків, хто проживає окремо від дитини, також має можливість вивезти дитину за кордон (незалежно від терміну), якщо: 1) не має заборгованостей з аліментів; 2) отримав нотаріально посвідчену згоду того з батьків, з ким проживає дитина. Для отримання згоди той з батьків, хто проживає окремо від дитини, має письмово звернутися до того з батьків, з ким проживає дитина. Якщо протягом 10 днів останній не надасть нотаріально посвідченої згоди, то для вирішення питання необхідно звернутися до суду.
Коли один з батьків відмовляється давати згоду на виїзд дитини за кордон строком більш як на місяць і при цьому він справно сплачує аліменти, одноразовий тимчасовий дозвіл на виїзд малолітньої дитини за межі України без згоди та супроводу батька можна також отримати на підставі судового рішення.
Ці справи в судах з 28 серпня розглядатимуть за скороченою процедурою — до 2 місяців.

Сергій ДЕМСЬКИЙ.

Між іншим
Мінімальний рекомендований розмір аліментів на одну дитину з кінця серпня цього року становитиме розмір прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку і може бути призначений судом у разі достатності заробітку (доходу) платника аліментів (ч. 2. ст. 182 Сімейного кодексу України).