СПІВЧУТТЯ

 

Асоціація народних депутатів України з глибоким сумом сприйняла звістку про смерть 14 серпня 2018 року народного депутата першого скликання

ПУШИКА
Степана Григоровича.

Найщиріші співчуття сім’ї і близьким покійного.

***

Відомого письменника, громадського і політичного діяча часів здобуття незалежності України, народного депутата України, лауреата Державної премії України імені Тараса Шевченка, заслуженого діяча мистецтв України, професора Прикарпатського національного університету імені В. Стефаника Степана Пушика не стало в ніч на 14 серпня, на 75-му році життя.
Уродженець с. Вікторів Тлумацького району, закінчив Тлумацький сільгосптехнікум, Літературний інститут імені Горького в Москві, навчався на загальнонауковому факультеті Чернівецького університету, у докторантурі в Інституті мистецтвознавства, фольклору та етнології ім. М. Рильського НАНУ.
Степан Пушик розпочав свій трудовий шлях старшим економістом, далі був кореспондентом обласної газети «Прикарпатська правда», головою ради Клубу творчої інтелігенції, керівником літературної студії. Голова оргкомітету і перший голова Івано-Франківського крайового Товариства української мови ім. Т. Г. Шевченка. Був обраний народним депутатом до Верховної Ради України першого демократичного скликання, головою підкомісії із питань національних меншин Комісії культури і духовного відродження. Входив до опозиційної Народної ради (1990—1994). Степан Пушик був депутатом Івано-Франківської обласної ради шостого демократичного скликання.
Був професором кафедри української літератури Прикарпатського університету ім. В. Стефаника. 
Автор багатьох поетичних та прозових збірок, фольклорних записів, книжок для дітей, літературознавчих та краєзнавчих праць, розвідки про карпатське коріння Т. Шевченка «Славетний предок Кобзаря», дослідження про «Слово о полку Ігоревім», про слов’янську та праукраїнську міфологію («Бусова книга»), повісті про Володимира Івасюка («Блискавиці б’ють у найвищі дерева»). Зі своїми поезіями й есеями письменник виступав і на сторінках «Голосу України».
Степан Пушик — автор одного з найбільших щоденників у світі, що налічує приблизно 300 томів, у кожному з яких є до 200 сторінок. 
Цими скорботними днями прикарпатська спільнота із сумом прощається із відомим земляком. Висловили щирі співчуття дітям Степана Григоровича — синові Тарасу і дочці Лесі, дружині Ганні, всій родині, прикарпатській літературній спільноті голови Івано-Франківської ОДА та обласної ради Олег Гончарук та Олександр Сич, міський голова Руслан Марцінків, ректор Прикарпатського національного університету імені В. Стефаника Ігор Цепенда, голова обласної організації СПУ Євген Баран, тисячі людей, які прийшли провести в останню путь відомого письменника. Світла пам’ять про Степана Пушика назавжди залишиться у серцях прикарпатців.

Фото надано прес-службою Івано-Франківської ОДА.