Збільшення поставок на європейські ринки продукції підприємств регіону констатують на Вінницькій митниці. Протягом семи місяців 2018-го суб’єктам зовнішньоекономічної діяльності області видано майже на 600 сертифікатів на експортні поставки більше, ніж за такий само період минулого року.
Загалом експортери отримали з січня по серпень 2018-го 2168 сертифікатів EUR,1. За словами керівника Вінницької митниці Валентина Калашнікова, такі документи видаються при ввезенні продукції на митну територію ЄС, Європейської асоціації вільної торгівлі (ЄАВТ) та Чорногорії для підтвердження українського походження товарів із застосуванням преференційних ставок ввізного мита, що передбачено Угодою про асоціацію між Україною та ЄС.
Найчастіше вінницькі експортери оформляли такі документи для ввезення товарів до Польщі, Німеччини, Румунії, Австрії, Іспанії, Литви, Нідерландів. Серед продукції, проданої європейцям, — мед, олія, заморожені ягоди, сік яблучний, ячмінь пивоварний тощо. Домінують продовольчі товари та продукція сільського господарства (70 відсотків від загальної кількості експортних поставок). Загалом зовнішньоторговельні операції вінничани здійснюють із партнерами із 128 країн.