Нові тарифи на проїзд у муніципальному транспорті вводять з 20 серпня цього року у Вінниці. У трамваях і тролейбусах за одну поїздку доведеться заплатити 4 грн замість нинішніх 3 грн, а в міських автобусах — 5 грн замість 3,5 грн.
Насправді економічно обґрунтовані тарифи є значно вищі: проїзд в електротранспорті мав би коштувати 5,66 грн, у міських автобусах — 8,03 грн. Такі розрахунки надала адміністрація комунального підприємства «Вінницька транспортна компанія» на розгляд виконкому міськради. Два роки в місті над Бугом не змінювали вартість проїзду в муніципальному транспорті. За цей час витрати на електроенергію транспортників зросли на 160%, амортизаційні відрахування — на 151%, оплату праці — на 56%, пальне — на 51%, інші витрати складової тарифу — на 32%. Крім того, муніципальним транспортом перевозять 40 категорій пільговиків.
— «Вінницька транспортна компанія» привела розрахунки тарифів до мінімальної потреби, — уточнив керівник департаменту економіки та інвестицій Вінницької міськради Віталій Погосян. — Вартість проїзду в електротранспорті зросла на 33% замість необхідних 89%, у муніципальних автобусах — на 43% замість необхідних 129%.
Переважна більшість пасажирів у Вінниці користуються муніципальним транспортом. Щоденно на 6 трамвайних і 15 тролейбусних маршрутах працює 205 одиниць електротранспорту (131 тролейбус та 74 трамваї). На 17 автобусних маршрутів виходить 56 транспортних одиниць. До речі, упродовж двох останніх років у місті відкрито три нові автобусні маршрути.