Народний депутат, представник «Блоку Петра Порошенка» Олександр Бакуменко наголосив на необхідності досягнути консенсусу між виробниками фруктів та переробними підприємствами. Заступник голови Комітету з питань аграрної політики та земельних відносин акцентував, що члени комітету підтримали ініціативу асоціації «Укрсадпром» щодо врегулювання ситуації на ринку переробки фруктів і підписали відповідне звернення до Президента, Кабінету Міністрів і Міністерства аграрної політики та продовольства України.

Задля досягнення консенсусу необхідно заручитися кваліфікованою допомогою та посередництвом з боку керівництва держави, вважає парламентарій. «Пропонуємо спільно з Міністерством аграрної політики та продовольства побудувати довгострокові прозорі та об’єктивні умови планування виробництва і переробки фруктів, — пропонує О. Бакуменко. — Це забезпечить розвиток галузі садівництва, збільшить кількість робочих місць та вплине на податки в сільській місцевості».

Нині в нашій країні закупівельні ціни на фрукти для переробки фактично в чотири рази нижчі за собівартість їх виробництва. Виникає питання доцільності збору та реалізації сировини. Асоціація «Укрсадпром» звернулася до переробних підприємств з пропозицією розпочати діалог для створення взаємовигідних і об’єктивних умов співпраці.

У Придністров’ї порушуються норми міжнародного права

Народний депутат від фракції «Блок Петра Порошенка» Ірина Фріз висловила занепокоєння з приводу останніх навчань окупаційних сил Росії в Придністров’ї. Голова підкомітету з безпеки державних інформаційних систем Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки і оборони на своїй сторінці у Фейсбуці висловила переконання в тому, що прикриття Кремлем агресії та окупації інших суверенних держав з боку його «миротворців» має стати предметом обговорення в ООН.

«Форсування водної перепони вочевидь не є функцією миротворчих сил, отже, ми маємо справу з черговим маскуванням підготовки (відпрацюванням) агресії з боку так званих російських миротворців, наочний приклад якої ми вже бачили десять років тому під час брутальної окупації Грузії», — вважає І. Фріз. «Країна, що допускає порушення міжнародного права, прикриваючись миротворчими місіями та ще й без мандата ООН, має отримати гідну відповідь з боку міжнародного співтовариства», — вважає вона.

Парламентарій розділяє занепокоєння уряду Молдови. Якщо Росія не прибере свій окупаційний контингент з території Придністровської Молдавської Республіки, маємо створити максимальний тиск на Тирасполь у рамках норм міжнародного права для виведення окупантів, підкреслює вона.

Вл. інф.

Поступово наближаємося до європейських стандартів у галузі охорони здоров’я

Протягом восьмої сесії Верховної Ради Комітет з питань охорони здоров’я опрацював та підготував до розгляду десять проектів законів, з яких визначений головним. За цей період проведено 14 засідань. Одне із них — виїзне. Загалом народні депутати розглянули 98 питань, у тому числі проектів законодавчих актів, контрольних та інших питань.

У травні цього року парламент ухвалив закон про застосування трансплантації анатомічних матеріалів людині в новій редакції, яким фактично створюється правове підґрунтя для застосування цієї галузі у вітчизняній медицині. На розгляд внесено також дев’ять законопроектів для розгляду в першому читанні. Вони стосуються санітарного та епідемічного благополуччя населення, права лікаря на відмову від аборту через міркування совісті, зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров’я населення, захисту населення від інфекційних хвороб, удосконалення надання первинної та профілактичної медичної допомоги дітям тощо.

Важливою в комітеті називають роботу з напрацювання законодавчих актів у рамках наших міжнародних зобов’язань. Здебільшого вони стосуються обміну найкращими практиками і здійснення спільних заходів у рамках підходу «охорона здоров’я у всіх політиках» та поступової інтеграції України в європейські мережі охорони здоров’я.

Маємо переробляти більше відходів

Народні депутати, члени Комітету з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи взяли участь у засіданні Координаційної ради з питань реалізації Національної стратегії управління відходами в Україні до 2030 року.

До заходу, який проводили у Кабінеті Міністрів, долучився секретар парламентського комітету Остап Єднак та голова підкомітету з питань цивільного захисту населення, попередження та ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій техногенного або природного характеру Сергій Сажко. Вони працювали разом із представниками обласних державних адміністрацій, органів місцевого самоврядування, міністерств екології та природних ресурсів і економічного розвитку та торгівлі.

Віце-прем’єр-міністр — міністр регіонального розвитку та житлово-комунального господарства Геннадій Зубко та міністр екології та природних ресурсів Остап Семерак поінформували про організацію роботи координаційної ради з питань реалізації

Національної стратегії управління відходами в Україні до 2030 року. Учасники заходу акцентували: нині в нашій країні переробляється лише три відсотки твердих побутових відходів. Згідно з Національною стратегією, розробленою на зразок діючих моделей в країнах Євросоюзу, до 2030 року маємо переробляти або повторно використовувати майже 70 відсотків відходів.

Профільним комітетом розглянуто та внесено на розгляд Верховної Ради низку змін, які враховують більшість положень Національної стратегії. Йдеться і про удосконалення в сфері поводження зі звичайними та небезпечними відходами, і про новели, які стосуються упаковки та відходів упаковки, і про систему збирання та утилізації використаної тари. Законотворці пропонують також імплементувати вимоги директив Європейського Союзу в сфері поводження з відходами.

Інформаційне управління апарату Верховної Ради України.