ПРОДОВЖЕННЯ ТЕМИ

 

Відбудеться це завдяки діяльності Фонду гуманітарного розвитку України, який у 2017 році відгукнувся на ініціативу громади села Шершні, що на Вінниччині. Там розташований майже зруйнований родинний дім всесвітньо відомого композитора Миколи Леонтовича, про який в інтерв'ю для "Голосу України" (№ 126 за 13 липня 2018 року) розповіла президент фонду Наталія Заболотна.

 

Проект відновлення будівлі й розвитку прилеглої території фонд здійснює у рамках започаткованої ним громадської платформи #SOSмайбутнє. У планах -- "реновація та часткова музеєфікація будинку Леонтовича, створення на його основі центру мистецтв і розвитку для місцевих дітлахів та побудова біля нього сучасного культурного-мистецького осередку, де зможуть навчатися, спілкуватися й демонструвати своє мистецтво нові покоління митців та музикантів", зазначає Наталія Заболотна. Вона переконана, що це буде історичною подією не лише для України, а загалом для світової культури, адже стане "новою ерою в збереженні спадку геніального композитора, його актуалізації та розвитку".

 

Створення нового культурного туристичного маршруту до відреставрованого будиночка Леонтовича відкриє великі перспективи та можливості для розвитку села, і це добре зрозуміли мешканці Шершнів за рік співпраці фонду і місцевої громади. "Власними силами громада започаткувала фестиваль "Шершні Леонтовича", який із кожним роком набиратиме обертів", -- упевнена пані Наталія.

 

Фінансуватиме проект збереження будинку композитора благодійний фонд Володимира Продивуса -- голови Федерації боксу України, мецената, народного депутата VII скликання Верховної Ради України. Пан Продивус зазначив, що початок робіт із реновації буде безпосередньо пов'язаний із остаточним вирішенням питання автентичності будівлі, яку останнім часом піддають сумніву місцеві чиновники від культури, намагаючись прикрити власну багаторічну бездіяльність, що довела пам'ятку до аварійного стану. "Я -- великий патріот Вінниччини і хочу, щоб мільйони людей в усьому світі, які наспівують нашого "Щедрика", знали, що цю найвідомішу різдвяну мелодію написав наш земляк. Драматична історія будинку Леонтовича зворушила мене до глибини душі, і я не маю жодного сумніву, що ми повинні зберегти його для нащадків".

 

Реновація будинку та розвиток прилеглої території здійснюватиметься за проектом архітектора Олексія Семирога-Орлика, який у травні 2018 року переміг у відкритому конкурсі. Відновлювальні роботи заплановано розпочати у вересні-жовтні після узгодження усіх юридичних процедур.

 

Лариса ГОНЧАРЕНКО.

 

ДОВІДКОВО:

 

Фонд гуманітарного розвитку України -- громадська організація, створена у 2017 році. Першим масштабним проектом Фонду стала платформа #SOSмайбутнє, присвячена збереженню історичних та культурних пам'яток і об'єктів соціокультурного призначення: музеїв, мистецьких шкіл, спортивних клубів тощо. У створенні громадянського реєстру будівель та закладів, що потребують допомоги, взяли участь близько 3000 волонтерів з усієї України. Минулого року Фонд розпочав фандрайзингову кампанію задля порятунку будинку Миколи Леонтовича. Збір коштів на реновацію будинку триває.

 

Банківські реквізити:

ГО "Фонд гуманітарного розвитку України"

ЄДРПОУ 32959952

Р/р №26005589234 в АТ "Райффайзен Банк Аваль"

МФО 380805

 

Наталія Заболотна, голова Фонду - громадська діячка, заслужений діяч мистецтв України. У 2010-2016 роках очолювала "Мистецький Арсенал", який за цей час став провідною культурною інституцією країни. У 2017-му заснувала Фонд гуманітарного розвитку України. Президент Міжнародного економічно-гуманітарного форуму Ukrainian ID , який у липні 2018 року вперше пройшов у Каневі.

 

Сайт Фонду гуманітарного розвитку України: http://www.ukr-hdf.org/

 

Сайт платформи #SOSмайбутнє: https://sosfuture.com.ua/

 

 

На знімках:

 

Сучасний стан будинку Миколи Леонтовича у с. Шершні.

 

Наталія Заболотна, президент Фонду гуманітарного розвитку України.

 

Виступ учасників фестивалю "Шершні Леонтовича".

 

Флешмоб #SOSмайбутнє на тлі будинку Леонтовича за участю гурту "Шпилясті кобзарі".

 

Фото надано
прес-службою Фонду гуманітарного розвитку України.