Керівництво Сумщини стривожене ситуацією з просуванням медичної реформи. Тоді як в Україні підписано 37 відсотків очікуваної кількості декларацій між лікарями та пацієнтами, в області цей показник становить лише 26 відсотків. У деяких містах та районах ситуація взагалі катастрофічна. У Сумах підписали 12 відсотків декларацій, у Шостці — 5, а в Конотопі не дотягли й до одного відсотка! Менше, ніж на Сумщині, мають підписаних декларацій лише лікарі Донецької та Луганської областей.

Силоміць підштовхувати людей до юридичного оформ-лення взаємостосунків із лікарями ніби ніхто не збирається, але всім давно вже відомо, що реформа первинної ланки медицини має завершитись до кінця нинішнього року, відтак з підписанням декларацій треба впоратися до Новорічних свят. Інакше «гроші не підуть за пацієнтом», а цей афоризм зробили лейтмотивом медичної реформи.
На сьогодні Національна служба здоров’я України підписала договори із 29 лікарнями Сумщини, але гроші від неї отримує тільки одна приватна клініка, що розташована у Кролевці. Там працюють лише два лікарі — терапевт, котрий підписав декларації із двома тисячами пацієнтів, та педіатр, яка обслуговує 400 дітей.
16 серпня в Сумах відбулась дискусія на тему медичної реформи, в якій, окрім самих медиків та фахових експертів, узяли участь керівники місцевих органів влади. За словами заступника начальника управління охорони здоров’я облдержадміністрації Надії Лисенко, уряд виділив регіону на впровадження реформи істотні кошти. Зокрема, 105 мільйонів гривень буде використано на будівництво сучасної амбулаторної мережі. Загалом на Сумщині збудують 13 новітніх амбулаторних комплексів. Для тих закладів, які матимуть радіус обслуговування понад 13 кілометрів, придбають транспорт.
В Охтирці, повідомив керуючий справами міськвиконкому Володимир Руденко, успішному впровадженню медичної реформи перешкоджає фінансова проблема. Потрібно ще 30 мільйонів гривень, але така сума для бюджету міста — величезні гроші. Не все гаразд і на «кадровому фронті». У місті є лікарі, котрі вже набрали собі максимальну кількість пацієнтів, але є й такі, до яких люди обслуговуватися йти не хочуть. Тим часом трудове законодавство не дозволяє зробити невелику кількість підписаних декларацій підставою для звільнення лікаря. Керівник відділу управління охорони здоров’я ОДА Галина Хомета вважає: саме кількість декларацій, укладених між пацієнтом та лікарем, може бути для останнього вагомою мотивацією до самоосвіти та підвищення фахового рівня. Бо значна кількість клієнтів — то не лише визнання та популярність спеціаліста, а й величина його заробітку.
Із 49 закладів первинної медицини області сім досі не отримали статусу некомерційного підприємства. Надія Лисенко вважає, що на цьому напрямі місцеві органи влади явно недопрацьовують. «Згідно з моніторингом Інституту стратегічних досліджень, Сумщина за показниками розвитку медичної галузі посідає 4—5-те місця в Україні, зазначила Н. Лисенко. — Але за кількістю підписаних декларацій у нас не так добре, як хотілося б».

Сумська область.