Понад 400 тисяч солодких кристалів планують зварити на шести цукрозаводах Вінниччини, що працюватимуть у виробничому сезоні нинішнього року.
Незважаючи на те, що цукристість бурякових коренів нижча, ніж торік, приблизно на 1—1,5%, їх вага більша на 200—300 грамів. До того ж розширено площі посіву цукристих на три тисячі гектарів порівняно з 2017-м. Фахівці-аграрії разом з керівниками цукрозаводів сходяться на прогнозованому показнику виробництва цукру не нижчому за минулорічний, коли було вироблено 445,6 тисячі тонн солодких кристалів (22% від загальноукраїнського виробництва).
Під час обговорення перспектив бурякоцукрової галузі керівників області з директорами цукрозаводів наголошувалося, що в регіоні найбільша порівняно з іншими областями площа цукристих — 55,4 тисячі гектарів (на три тисячі га більше за показник 2017 року). «На Полтавщині, яка йде другою після Вінниччини, буряків на 20 тисяч гектарів менше, — зазначив перший заступник голови Вінницької ОДА Андрій Гижко. — Немає сумніву, що і цього року регіон матиме найвищий результат у виробництві цукру».
На цукрозаводах краю переробляють також сировину з низки сусідніх областей. У 2017-му в області зібрали 2,5 мільйона тонн солодких коренів, загалом на переробку доставлено понад три мільйони тонн сировини. Її переробляли на семи цукроварнях. Одна з них — у селі Соколівка Крижопільського району — уже не працюватиме ніколи. Власник «ріже» обладнання і продає на металобрухт. Ні акції протесту місцевих цукроварів, ні їхні звернення до районної, обласної, центральної влади не дали бажаного для них результату.
До речі, в області намагаються також не говорити про цей прикрий факт. Зокрема, на згаданій нараді обмежилися фразою «Соколівський цукрозавод припиняє свою діяльність».