Задля поєднання низки музеїв Чернігівщини та Гомельщини (Білорусь) спільним туристичним маршрутом в рамках транскордонного співробітництва реалізується проект «Дніпровський пором». Він відбувається у рамках проекту «Від партнерства місцевих музеїв — до широкого транскордонного співробітництва».
Ключовими пунктами маршруту на ділянці Верхнього Подніпров’я стали Гомель, Вєтка, Річиця, Лоїв, Брагін, Хойники — на білоруській території, Любеч, Ріпки, Чернігів та Седнів — на українській ділянці.
На Чернігівщині учасники відвідали музеї обласного центру, Ріпкинський історико-краєзнавчий музей, знайомилися з історичними місцями Любеча, Седнева, дивувалися камері Левка Лук’яненка в Городнянському музеї тощо. «Сам Чернігів, і весь чернігівський відрізок маршруту загалом, для багатьох учасників пленеру став відкриттям та вразив не тільки багатством своєї історії, давніми пам’ятками архітектури та археології, а й своєрідним духом свободи», — каже менеджер проекту Ольга Вергун.
За результатами подорожей випустять унікальний путівник, у основі якого будуть замальовки, виконані українськими та білоруськими художниками. А кращі роботи представлять у шести музеях Гомельської та Чернігівської областей.