Наступної неділі розпочне роботу дев’ята сесія Верховної Ради восьмого скликання. Ми поцікавились у народних депутатів — представників політичних сил, які першочергові завдання вони ставлять перед собою. Нагальних питань для вирішення багато, проте політики одностайні: насамперед потрібно вдосконалити систему безпеки і оборони, оновити склад ЦВК та ухвалити новий виборчий закон, який скасує корупційну мажоритарну складову. Баталії в сесійній залі обіцяють бути запеклими, прогнозують народні обранці. До того ж подих виборчої кампанії вже відчувається.

Олександр КОДОЛА, фракція «Народного фронту»:

— Основними питаннями, на яких зосередить свою роботу дев’ята сесія Верховної Ради, будуть національна безпеки і оборона, оновлення Центральної виборчої комісії, ухвалення Виборчого кодексу та законо-
проектів, необхідних для співпраці з Європейським Союзом. В умовах гібридної війни з країною-агресором, звісно, ключовим напрямом буде питання національної безпеки і оборони. Зокрема, особливої уваги вимагатиме закон про національну безпеку, який ми ухвалили на попередній сесії. Він — рамковий і, зокрема, передбачає ухвалення закону про Службу безпеки України і закону, відповідно до якого має бути створено в структурі Верховної Ради окремий комітет з розвідки. Також робота у цьому ключовому напрямі передбачає ще тісніше зблизитися з нашими союзниками з Європейського Союзу, Північноатлантичного альянсу і особливо з США у питаннях розвитку військово-промислового комплексу та отримання новітньої зброї, а для цього необхідно прийняти низку законів щодо постачання зброї, — уточнив він. — І для того, щоб ця співпраця була ще більш інтенсивна, потрібне реформування сектору безпеки і оборони. Новітня історія показала, що тільки у союзі із сильними міжнародними оборонними організаціями, такими як НАТО, наша країна зможе протистояти агресії зі Сходу. Наша мета незмінна — рух в бік євроатлантичного напряму розвитку і вступ до НАТО та ЄС. Зокрема, це будуть і законопроекти, необхідні для співпраці України та ЄС, імплементації Угоди з ЄС. Частину з них ми прийняли на попередній сесії, і необхідно не знижувати темпи. Ще один напрям, особливо під час сесії, яка передуватиме виборам, стане вирішення питання з обрання нового складу ЦВК та ухвалення нового Виборчого кодексу. Думаю, що до жовтня ми нарешті вирішимо питання з ЦВК і докладемо всіх зусиль щоб прийняти новий Виборчий кодекс, адже не забуваймо, що остання неділя жовтня — це рік до чергових парламентських виборів. Хоча, звичайно, в переддень виборів сесія проходитиме непросто і в сесійній залі буде часом спекотно. Але я налаштований лише на конструктивну роботу з позитивним результатом на користь України.

Марія ІОНОВА, фракція Блоку Петра Порошенка:

— Наступного тижня Голова Верховної Ради Андрій Парубій презентує основні завдання парламенту на дев’яту сесію. Першочергово буде розглянуто новий склад ЦВК, Виборчий кодекс, депутатську недоторканність. Для мене, нашої фракції першочерговими є також зміни до Конституції щодо ЄС і НАТО. Кадрові питання: ЦВК, обрання суддів, депутатська недоторканність. Законо-проект про «Слава Україні». Законопроект 6109 — жінки у війську.
Стосовно зміни Виборчого кодексу ситуація не є дуже реалістичною, але принаймі будемо обстоювати зміни до чинного законодавства щодо гендерних квот. Надзвичайно важливі питання як для представника Комітету з питань європейської інтеграції — економічні, а також безпекові. Ми продовжимо модернізувати й удосконалювати систему безпеки, дуже важливо виконати наші зобов’язання перед Європейським Союзом. Нагадаю: щороку ми маємо імплементувати 70—80 директив. Є Дорожня карта законодавчого забезпечення виконання Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом на 2018—2019 роки. Парламент має продовжити працювати над такими законодавчими ініціативами, які допоможуть наповнювати бюджет. Сподіваюся, що і проект Державного кошторису буде збалансований і непопулістський. Звісно, хотілося б щоб і деякі парламентські сили не влаштовували передвиборні бойкоти і не спекулювали на голосуванні за головний фінансовий документ.
Ще одна важлива тема — інформаційна безпека України. На жаль, деякі засоби масової інформації і окремі журналісти вдаються до маніпуляцій, спотворюють реальні факти, що негативно позначається на іміджі нашої держави і грає на руку Кремлю. Такі антиукраїнські наступи на демократичні цінності вимагають жорсткої реакції не лише парламенту і профільних комітетів Верховної Ради. Журналістська спільнота має також бути активною у відстоюванні національних інтересів і реагувати на інформаційні провокації. Загалом дев’ята сесія, як і всі інші, обіцяє бути непростою. Звісно, не уникнути політичних баталій у парламенті, бо Верховна Рада — відкритий майданчик для дискусій, але вони не завадять нам працювати і приймати правильні рішення й імплементувати в українське законодавство європейські цінності. Ми будемо жорстко боротися за це.

Сергій РИБАЛКА, фракція Радикальної партії Олега Ляшка:

— Восени наша фракція Радикальної партії Олега Ляшка продовжить боротьбу за гідне життя кожного українця. Під час дев’ятої сесії ми з колегами наполягатимемо на підвищенні зарплат, перерахунку пенсій, на прийнятті законів про індустріальні парки та «Купуй українське, плати українцям». Також будемо боротися за подолання вето Президента України на наш закон про введення кримінальної відповідальності за контрабанду лісу-кругляку, за ухвалення в другому читанні і в цілому законопроекту про посилення відповідальності за керування автомобілем у нетверезому стані, за забезпечення школярів безплатними молоком і медом в українських школах, а також за ухвалення закону про хімічну кастрацію педофілів.
Мені особисто важливо, щоб був ухвалений цілий пакет наших проектів для зміцнення вітчизняної фінансової системи — про НБУ, Фонд гарантування вкладів, захист прав споживачів фінансових послуг. Ми повинні захистити кошти людей та підприємств у банках. Система має працювати на розвиток економіки.
Ці питання влада залишила поза увагою через вирішення своїх інтересів, а не інтересів простих українців, які щодня змушені боротися за виживання в своїй рідній країні або їхати шукати роботу за кордоном.
Ми переконані, що Президент України абсолютно безпідставно наклав вето на ініційований фракцією Радикальної партії Олега Ляшка закон № 5495 про заборону експорту дров і криміналізацію контрабанди лісу-кругляку. Він наполягає на виключенні норми щодо заборони експорту дров. Це означає продовження знищення українських лісів, вивезення деревини за кордон за безцінь, в той час як наші виробники залишаються без роботи і сировини, а Держбюджет недоотримує від експорту високоякісної продукції. Водночас європейські експерти б’ють на сполох про шалені темпи незаконного вивезення українського лісу до Європи. Наша команда продовжить боротьбу проти контрабанди лісу в інтересах українського народу.
Окрім цього, ми з колегами по фракції РПЛ переконані, що відповідальність за водіння в нетверезому стані має бути значно посилена завдяки нашому законопроекту щодо запобігання смертності на дорогах (№ 7064). Цей документ уже прийнято в першому читанні і ми наполягатимемо на його ухваленні в цілому вже восени. Лише вдумайтеся в ці цифри: із 3,5 тисячі загиблих в ДТП половина — через п’яних водіїв за кермом. Це неприпустимо!
Саме тому ми пропонуємо водіїв напідпитку, які сіли за кермо автомобіля, саджати на п’ять років до в’язниці і на все життя позбавляти водійських прав. У разі ДТП із постраждалими внаслідок кермування у нетверезому стані — позбавляти водійських прав на все життя і на 15 років позбавляти волі.
Отже, попереду в нашої команди досить багато роботи над підвищенням рівня життя людей, щоб вони почувалися впевненими у завтрашньому дні.

Іван КРУЛЬКО, фракція «Батьківщини»:

— Верховна Рада заборгувала перед суспільством низку питань, які були обіцяні всіма політичними силами, що йшли на вибори і нині представлені в парламенті. Зважаючи, що це одна з останніх сесій Верховної Ради України цього скликання, коли можна це зробити, ми наполягатимемо на прийнятті закону «Про тимчасові слідчі комісії», щоб посилити контрольну функцію парламенту і зробити так, щоб усі були рівними перед законом, у тому числі Президент. А також на ухваленні законів «Про імпічмент Президента», «Про вибори» (який прибере корупційну складову і дасть змогу обирати депутатів за партійними списками). Важливою складовою на цій сесії буде бюджетний процес. До 15 вересня Мінфін має подати проект бюджету на 2019 рік. Але схоже, що його прийняття буде під загрозою, зважаючи, що бюджет на цей рік не виконується. Наразі незрозуміло, з яких доходів він буде формуватись. Ми вважаємо, що не можна у цьому питанні покладатися виключно на МВФ. Саме тому «Батьківщина» наполягатиме на прийнятті пакета законопроектів, які передбачають деолігархізацію та деофшоризацію. Це має не лише наповнити казну, а й збільшити витрати на соціальну сферу.
І, як уже повідомила лідер «Батьківщини» Юлія Тимошенко, одним із перших питань, які вона ставитиме на порядок денний у парламенті, буде питання унормування тарифів. Адже починається опалювальний сезон. Зважаючи на те, що органи, яким Конституцією і законами передбачено це робити, бездіють, у тому числі НКРЄКП, у питання тарифів час втрутитись парламенту. Водночас особливістю цієї сесії є те, що вона проходитиме під знаком президентської кампанії, а тому великої продуктивності від роботи Верховної Ради важко очікувати.

Олександр ДАНЧЕНКО, фракція «Об’єднання «Самопоміч»:

— Осіння сесія для галузі інформаційно-комунікаційних технологій та очолюваного мною Комітету Верховної Ради з питань інформатизації та зв’язку буде дуже активною та напруженою. На порядку денному у нас законопроект «Про електронні коммунікації», адміністративна реформа, розробка стратегії кіберзахисту та відповідних нормативно-правових актів. Ми наразі готуємо фундамент для розвитку цифрової економіки, тому важливо отримати підтримку колег — народних депутатів з усіх фракцій. Також плануємо провести низку міжнародних зустрічей та перемовин щодо інтеграції України в Digital Single Market. Без цієї роботи ми втратимо можливість розвивати цифрову економіку в унісон з Європою.

Юрій БОЙКО, фракція Опозиційного блоку:

— Головні пріоритети Опозиційного блоку на дев’яту сесію парламенту — це мир, соціальний захист людей, особливо переселенців і чорнобильців, зниження тарифів та зміна виборчого законодавства.
Насамперед Опозиційний блок наполягатиме на ухваленні соціальних законопроектів. В Україні 1,5 мільйона переселенців. Це люди, які були змушені залишити свої будинки, втратили майно і почали життя практично з нуля. Однак від держави, крім 800 гривень соцдопомоги вони більше нічого не отримують. Також влада позбавила переселенців конституційного права голосувати на виборах. Тож відновлення соціальної справедливості щодо внутрішньо переміщених осіб та прийняття законопроекту № 4471, підготовленого депутатами з нашої фракції, є для нас принциповими та першочерговими питаннями.
Крім того, маємо змінити виборче законодавство, скасувати мажоритарну систему. На минулих виборах усі бачили, як дуже «ефективно» використовувалась мажоритарна система для політичної корупції, схоже, що й нині, блокуючи зміни до виборчого законодавства, здійснюється підготовка до масштабної фальсифікації майбутніх виборів. Цього не можна допустити. І відповідальні політичні сили, представлені сьогодні у парламенті, повинні це розуміти та підтримати нашу позицію щодо скасування мажоритарної системи.
Що стосується ЦВК, то наша фракція — третя за чисельністю в парламенті, і за квотним принципом у нас має бути два представники у ЦВК. Тож створення ЦВК, яка справедливо сформована, і внесення змін до виборчого законодавства дадуть змогу провести чесні вибори і нададуть можливість країні рухатися вперед.
Опозиційний блок також вимагатиме скасувати нові правила надання субсидій і забезпечити ними всіх нужденних громадян. Знизити тарифи як мінімум удвічі та навести порядок у сфері житлово-комунальних послуг.
Людей доведено до зубожіння. Країна живе в боргах, економіка не розвивається. Так звані реформи знищили найважливіші системи життєзабезпечення громадян — це стосується охорони здоров’я, освіти, пенсій, соціального захисту.
Ми не залишимо чорнобильців, військових пенсіонерів, шахтарів. І всіма дієвими засобами примусимо виконати рішення Конституційного Суду про повернення гарантій і пільг ліквідаторам і постраждалим у результаті аварії на ЧАЕС, розрахуватися нарешті із шахтарями та чесно перерахувати пенсії військовим пенсіонерам та пенсіонерам правоохоронних органів.
І головне, це реальні кроки, які нарешті повинна зробити Верховна Рада задля миру в Україні. Не можна бути настільки цинічними, щоб на війні, на смерті людей заробляти собі політичні дивіденди та збагачуватися. Ми будемо вимагати, щоб наш пакет законопроектів, спрямований на виконання Мінських угод, було винесено до сесійної зали. У нас є реальний мирний план. І ми готові обговорювати його на всіх рівнях.

Сергій ШАХОВ, група «Воля народу», політична сила «Наш край»:


— Першочерговим завданням на початку сесії має бути оновлення складу ЦВК, який, відверто кажучи, треба було оновити ще на восьмій сесії!
«Наш край» закликав парламент зробити це до літніх канікул, але Рада так і не змогла домовитися. І що в результаті? Старий склад фактично заблокував проведення децентралізації — він не призначив заплановані на жовтень вибори в новостворених ОТГ. Тому закликаю колег терміново ухвалити новий склад ЦВК, щоб він встиг підготуватися до найближчих перших виборів в ОТГ, а також заслужив професійне визнання напередодні виборів Президента та Верховної Ради в 2019 році.
По-друге, я ініціював проект постанови Верховної Ради України «Про необхідність продовження дії Положення про покладення спеціальних обов’язків на суб’єктів ринку природного газу для забезпечення загальносуспільних інтересів у процесі функціонування ринку природного газу, яким регулюються питання цін на природний газ для населення та для сфери виробництва теплової енергії».
Хочу повідомити, що активісти, які протягом двох місяців збирали підписи проти підвищення цін на газ, передали мені майже 800 тисяч підписів. Сподіваюся, що ця тема знайде продовження у Верховній Раді.
І, нарешті, сподіваюся, що всі фракції вийдуть до афганців і чорнобильців і пояснять, чому ми не нараховуємо їм пільги.