Через низький рівень оплати праці з компанії йдуть висококваліфіковані спеціалісти. З початку року вже звільнились 190 фахівців, а неукомплектованість штату компанії досягла 14 відсотків.

Витрати на оплату праці працівників газорозподільної компанії закладаються в тариф на розподіл природного газу. Структура тарифу визначається та встановлюється НКРЕКП. З кінця 2016 року державний регулятор не переглядав витрати на заробітні плати працівникам компанії. За цей період двічі переглядався розмір мінімальної заробітної плати. Через це в тарифі «Рівнегазу» не закладені кошти на збільшення оплати праці для 1300 співробітників компанії.
Сьогодні середньомісячна зарплата персоналу ПАТ «Рівнегаз» становить 6200 гривень, тоді як середній рівень оплати праці у нафтогазовій галузі для спеціалістів з досвідом перевищує 10 тисяч гривень на місяць.
Якщо плинність кадрів компанії ПАТ «Рівнегаз» у 2017 році становила 8%, то у 2018-му цей показник збільшився до 11%. Основна причина — неконкурентна оплата праці. Скажімо, слюсар «Рівнегазу» отримує на 50 відсотків меншу зарплату, ніж працівник цієї спеціальності тепломережі чи обленерго в регіоні.
«Для ліквідації аварійних ситуацій, ремонту газових мереж та обладнання необхідно залучати висококваліфікованих спеціалістів. Однак вже кілька років поспіль ми вимушені констатувати, що «Рівнегаз» залишають саме такі фахівці. І поки зарплати працівників компанії будуть фактично «заморожені» державним регулятором, ми не зможемо втримати кваліфікований персонал», — повідомила начальник управління з персоналу ПАТ «Рівнегаз» Вікторія Головатчик.
Відтік кадрів з ПАТ «Рівнегаз» призведе до проблем з утриманням газогонів, виконанням програм з їх модернізації, а найголовніше — із забезпеченням безперебійного та безаварійного постачання газу споживачам області.

Ольга ЗАЙЧУК,
фахівець із зв’язків з громадськістю та пресою ПАТ «Рівнегаз».

 

ДО РЕЧІ

Публічне акціонерне товариство «Рівнегаз» — єдина на території Рівненщини компанія-ліцензіат з розподілу природного газу. Експлуатує 10141,59 кілометра газогонів. У 2017 році підприємство протранспортувало майже 498,8 мільйона кубометрів природного газу. Клієнтами компанії є понад 261460 помешкань області та більш як 3864 об’єктів установ і організацій. ПАТ «Рівнегаз» є одним з найбільших роботодавців Рівненщини. У штаті компанії приблизно 1296 осіб.