«Якщо не розблокують станцію перевантаження сміття «Північна», ми передамо міській владі функції із вивезення сміття зі Львова», — з таким ультиматумом виступив голова Львівської ОДА Олег Синютка. Він звинуватив міську владу в перешкоджанні вивезенню відходів, яким уже рік займається обласна влада.
Заступник міського голови Сергій Бабак у відповідь наводить свої аргументи. У ратушу надійшов лист від СБУ про те, що перевантажувальна станція сміття розміщена на відстані 2,3 кілометра від злітної смуги міжнародного аеропорту і становить певну небезпеку. Пасажирський літак одного разу був змушений зробити аварійну посадку, бо в двигун потрапив птах. Тривожні листи надходили і від керівництва аеропорту. Станція перевантаження сміття розміщена по осі злету і посадки літаків, що суперечить Повітряному кодексу і створює небезпеку для лайнерів. Були нарікання і місцевих жителів на склади сміття. Ось чому відреагував виконком і закрив доступ до перевантажувальної станції.
«У цій ситуації ми не могли зробити інших кроків, — переконує Сергій Бабак. — ОДА і перевізники були заздалегідь попереджені, щоб знайти іншу ділянку. Поблизу міста є багато покинутих ферм і приміщень. Але до наших прохань не дослухались. Нас звинувачують у шантажі й наражають на небезпеку пасажирів».
Сергій Бабак вважає, що проблему сміття треба вирішувати комплексно і необхідно виділити місту ділянку для полігона твердих відходів. Позиція міськради теж ультимативна: ніхто не може вчинити дій, які несуть загрозу мешканцям і пасажирам літаків.
Ситуацію прокоментували в управлінні СБУ у Львівській області й заявили, що не вимагали від міськради закрити перевантажувальну станцію сміття біля аеропорту. У зверненні лише просили вжити заходів, після чого ситуація на станції істотно покращилася. Речник УСБУ Олег Александров вважає, що посилання на звернення СБУ під час закриття станції є не зовсім коректним.
Громадськість міста здивована регіональними розборами навколо сміття. Міський голова Львова Андрій Садовий і голова ОДА Олег Синютка ще недавно ефективно працювали в одній команді, а нині чомусь не можуть знайти спільної мови з дріб’язкового питання. Невже інтереси 750-тисячного міста повинні залежати від політичної заангажованості посадовців, які тепер опинилися в різних командах?..

Львів.