Голова Комітету у закордонних справах Ганна Гопко провела зустріч із Надзвичайним і Повноважним Послом Італійської Республіки в Україні Давіде Ла Чечіліа. Глава комітету ознайомила пана Посла із внутрішньополітичною ситуацією в Україні, а також акцентувала увагу на необхідності активізації двосторонньої співпраці на політичному, економічному і гуманітарному рівнях.

У свою чергу Посол Італійської Республіки проінформував про міжнародну конференцію високого рівня з питань корупції, яка проводитиметься в рамках головування Італії в ОБСЄ.

Під час зустрічі сторони підкреслили важливість подальшого поглиблення україно-італійських відносин на основі взаємовигідного співробітництва та на обопільній зацікавленості розвитку парламентської складової міждержавної співпраці. У цьому контексті наголошувалося на необхідності обміну візитами комітетів у закордонних справах обох парламентів.

Потрібна криміналізація контрабанди лісу-кругляку

Про це йшлося на засіданні Комітету з питань промислової політики та підприємництва (на знімку).

Як зауважив за результатами обговорення глава комітету Віктор Галасюк, «із важким серцем комітет погодився із пропозиціями Президента про виключення із Закону «Про збереження українських лісів та запобігання незаконному вивезенню необроблених лісоматеріалів» заборони експорту дров». Водночас він зазначив, що таке рішення прийнято не тому, що ці пропозиції правильні. «Вони якраз ідуть усупереч інтересам України та базуються на хибних та штучних аргументах», — вважає парламентарій.

«Просто реалії такі, що на подолання вето голосів у залі недостатньо і треба обирати: 2/3 перемоги чи гарантована поразка. У переможних 2/3 ми все-таки вибороли жорстку криміналізацію контрабанди кругляку і норму про обмеження внутрішнього споживання лісу (25 млн куб. м/рік), яка дасть змогу гарантовано зберегти мораторій на експорт лісу-кругляку, — сказав В. Галасюк. — Після повторного прийняття нашого закону № 5495 парламентом опоненти мораторію будуть юридично позбавлені всіх козирів у грі проти України».

В. Галасюк запевнив, що експорт дров обов’язково заборонять згодом. «Україна буде виробником та енергетично незалежною державою, а не донором сировини і талантів для країн-сусідів», — зазначив він.

Пропонують змінити порядок реєстрації вимушених переселенців

Комітет з прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин рекомендував прийняти за основу проект закону про зміни до законодавства щодо обліку та реєстрації місця проживання громадян на тимчасово окупованих територіях Донецької, Луганської областей та АРК (№ 8432), а при підготовці до другого читання врахувати всі висловлені під час засідання зауваження.
Основною метою зазначеного законопроекту є унормування процедури обліку внутрішньо переміщених осіб, зокрема щодо внесення відомостей про місце проживання таких осіб до реєстру територіальної громади. Як ідеться у пояснювальній записці, також законопроектом передбачається надати можливість громадянам України, які проживали або проживають на тимчасово окупованих територіях, зареєструвати своє місце проживання через орган реєстрації місця проживання особи на тимчасово окупованих територіях, якими визначаються Донецька, Луганська обласні військово-цивільні адміністрації та обласна державна адміністрація Херсонської області для тимчасово окупованих територій Донецької, Луганської областей, Автономної Республіки Крим та міста Севастополя відповідно.

Було вирішено відкласти розгляд цього законопроекту, внесеного Кабінетом Міністрів України, а також проект закону про внесення змін до деяких законів України з питань забезпечення захисту прав внутрішньо переміщених осіб (№ 8332-1) з урахуванням нових обставин, які не були відомі під час підготовки цього законодавчого акта для розгляду членами комітету.

Під час засідання комітету заслухано інформацію Міністерства юстиції щодо проходження Україною третього циклу Універсального періодичного огляду (УПО) Ради ООН з прав людини (РПЛ). Ішлося і про перебіг підготовки до парламентських слухань на тему: «Запобігання та протидія дискримінації жінок із вразливих соціальних груп» (10 жовтня 2018 року). Окрім того, обговорювали актуальні питання законодавчого врегулювання правового статусу та захисту прав осіб, які незаконно позбавлені волі на тимчасово окупованих територіях України.

За повідомленнями Інформаційного управління апарату Верховної Ради України.
Фото зі сторінки Комітету Верховної Ради з питань промислової політики та підприємництва у Фейсбуці.