Ситуація в районі проведення Операції об’єднаних сил залишається напруженою. За даними штабу ООС (на 7.09), за добу російські окупанти 28 разів відкривали вогонь по позиціях українських військ. Порушуючи «шкільне перемир’я», противник вів прицільний вогонь із озброєння БМП, гранатометів різних систем, великокаліберних кулеметів і стрілецької зброї в районах населених пунктів Кримське, Золоте-4, Майорськ, Південне, Піски, Красногорівка, Мар’їнка, Чермалик, Павлопіль, Гнутове, Водяне, Лебединське й Широкине.

А вчора в першій половині доби гібридні формування сім разів обстріляли наші позиції. Як повідомив речник Міністерства оборони України Дмитро Гуцуляк, після певного затишшя зафіксовано чергове застосування окупантами важкого озброєння. «На луганському напрямку вночі, після 03.10, наші захисники Кримського зафіксували розриви 10 артилерійських снарядів. Ворог вів обстріл із артилерії калібру 152 мм з боку окупованого селища Голубівське. Однак переважну більшість прицільних обстрілів ворог здійснив на донецькому напрямку. Тут російсько-окупаційні війська тричі вели обстріли захисників Гнутового й Водяного з великокаліберних кулеметів і гранатометів. З початку цієї доби бойових втрат серед українських військових немає», — поінформував він.

Одночасно з нарощуванням вогневої активності збройні формування РФ розгортають безпрецедентну кількість важкої техніки й озброєння на Донбасі поза місцями постійного зберігання і з порушенням ліній відведення, передбачених Мінськими домовленостями. Про це йдеться у повідомленні української сторони СЦКК, передає прес-служба ООС.

«Прикриваючись обвинуваченнями Збройних Сил України у підготовці до активних дій, збройні формування Російської Федерації посилюють свої угруповання», — йдеться у повідомленні.

Також повідомляється, що на тимчасово окупованій території патрулями і БПЛА СММ ОБСЄ зафіксовано значну кількість важкого озброєння противника. Йдеться про 472 одиниці військової техніки збройних формувань РФ, що дає змогу розгорнути до 6 батальйонно-тактичних груп.

«Наявність і постійне розгортання артилерійських засобів ураження створює потенційну загрозу з боку збройних формувань РФ передовим підрозділам Збройних Сил України», — зазначено в повідомленні.

Також у СЦКК стверджують, що поблизу кордону з РФ у районі Манича на ґрунтовій дорозі, де немає жодного пункту пропуску через кордон, БПЛА СММ ОБСЄ виявив колону з 10 тентованих вантажівок і 4 машин супроводу, які перетинали державний кордон України в напрямку Росії. При цьому БПЛА місії зазнав радіоелектронного придушення. Також зазначається, що проросійські сили продовжують перешкоджати діяльності патрулів СММ ОБСЄ на тимчасово окупованих територіях.