Футбол. Ліга націй. Перший тур. 6 вересня.

Ліга А. Група 1. Німеччина — Франція. 0:0.

Ліга B. Група 1. Чехія — Україна. 1:2. Голи: Шик, 4, Коноплянка, 45, Зінченко, 90+3.

Чехія: Вацлік, Кадержабек, Калас, Гербе Селассіє, Брабец, Боржіл, Соучек, Сікора (Горжава, 90+3), Гушбауер, Шик (Тецл, 83), Крменчик (Змргал, 46). Тренер — Карел Яролім.
Україна: П’ятов, Караваєв, Кривцов, Ракицький, Матвієнко, Ярмоленко (Зінченко, 66), Малиновський, Степаненко, Коноплянка (Циганков, 77), Марлос, Яремчук (Селезньов, 85). Тренер — Андрій Шевченко.

Рефері — Ентоні Тейлор (Англія).

Угерске-Градіште. Стадіон імені Мирослава Валенти. 7 000 глядачів. 19 градусів.

Група 4. Вельс — Ірландія. 4:1.

Ліга С. Група 3. Норвегія — Кіпр. 2:0. Словенія — Болгарія. 1:2.

Ліга D. Група 1. Казахстан — Грузія. 0:2. Латвія — Андорра. 0:0.

Група 4. Вірменія — Ліхтенштейн. 2:1. Гібралтар — Македонія. 0:2.

***

Змістовний і захопливий поєдинок зіграли збірні Чехії та України. Справді, такі протистояння дивитися куди цікавіше, ніж бляклі в більшості своїй товариські матчі. Скучивши за серйозними баталіями, команди зійшлися, бажаючи з виграшу стартувати в новому турнірі. І дуже приємно, що історичну перемогу здобули українці.
Звитяга могла так нікому і не дістатися, але, виявивши неабияку наполегливість, наші хлопці вирвали три очки останньої миті. На перший погляд, чехи зазнали вельми прикрої поразки, однак підсумковий успіх нашої збірної цілком закономірний. Вона мала привабливіший вигляд протягом усього поєдинку. Особливо в першому таймі, в якому моментами змушувала суперника просто відбиватися.
Гості помітно активізувалися після того, як чехи забили швидкий гол. Надалі українці влаштували господарям нелегке життя. Протягом наступних шести хвилин «синьо-жовті» загубили три вірні шанси зрівняти рахунок. І надалі вони із завидною періодичністю турбували Томаша Вацліка.
Схоже, дебютант Роман Яремчук з бельгійського «Гента» ще не позбувся київської хвороби. Він дуже старався забити у своїй першій зустрічі за збірну, але м’яч у нього вперто не йшов у ворота. Однак перед самою перервою українці таки відновили рівновагу в рахунку зусиллями Євгена Коноплянки.
Після перерви чехи стали діяти сміливіше. І вже Андрію П’ятову доводилося частіше вступати в гру. Однак і за таких умов наша команда мала кращий вигляд. А під завісу поєдинку дужче притиснула суперника до його воріт. І ті намагання принесли успіх — на третій доданій хвилині гравець «Манчестер Сіті» Олександр Зінченко (на знімку), який вийшов на заміну, скористався неузгодженістю дій воротаря й оборонців і пробив у порожні ворота. Цей гол він присвятив мамі, у якої 7 вересня — день народження.
Отже, збірна України вирвала вольову і заслужену перемогу. І дістала непогані шанси на перше місце в групі 1 Ліги В. Адже у двох матчах з трьох, що залишилися, наші футболісти виступатимуть господарями поля.
Варто зазначити, що забірна Чехії продемонструвала слабку гру в обороні. І наші футболісти могли цілком реально набити чехам цілу торбу м’ячів.
У переможців варто виділити чи не всю наступальну лінію, включно з тими, хто вийшов на заміну. Але найкращим назвемо Коноплянку, який був, мабуть, найнебезпечнішим виконавцем у команді України. Євген за вдалого збігу обставин міг оформити і хет-трик. Та забив лише раз, однак сталося це в найпотрібніший для колективу момент — перед самою перервою.
Півоборонець «Шальке-04» у тому епізоді легко розібрався з Павелом Кадержабеком і пробив точно в кут. І цей гол явно додав сили гостям, які, зрештою, зуміли взяти три очки. Цікавим є той факт, що у стартовому складі збірної не було жодного гравця київського «Динамо».

***

Андрій Шевченко:
— Протягом останніх 15 хвилин ми зробили максимум, щоб забити переможний м’яч. Загалом матч вийшов якісним, гра підопічних потішила. Ми змінювали тактику по ходу зустрічі, намагаючись вести гру і тримати перевагу. Так, були труднощі, але ми провели хороший матч, здобули результат завдяки багатьом корисним діям і тепер можемо рухатися далі.
Хлопці провели вже багато матчів на старті сезону. Тому є труднощі з готовністю. Крім того, ми трохи змінили структуру гри, і тому замінили і Ярмоленка, і Коноплянку — крайніх гравців. Тим паче маємо два поєдинки протягом короткого часу, тому були потрібні заміни...

***

У неділю збірна України в матчі другого туру у Львові прийматиме команду Словаччини. Рефері матчу — 39-річний грек Анастасіос Сидіропулос. Як уже неодноразово повідомлялося, зустріч відбудеться за порожніх трибун. Але біля «Арени Львів» влаштують фан-зону. Отже, наші футболісти, либонь, почують голоси своїх прихильників у протистоянні з сильним суперником.

Фото The Irish Sun.