15 жовтня незворотно наближається і лякає невідомістю. Хто забув, нагадаємо: найчастіше початок опалювального сезону припадає саме на цю дату. А тут ще, як на лихо, місія Міжнародного валютного фонду виламує руки, вимагаючи підвищення ціни на газ для населення. І хоч Президент, прем’єр та Мінсоцполітики анонсують підвищення мінімальної і середньої зарплат і пенсій, схоже, що пересічним українцям у разі виконання вимоги МВФ, що видається вже майже вирішеним, буде непереливки. Бо що таке підвищення мінімалки на дві-три сотні на тлі подорожчання газу на тисячі! Утім про все по черзі.

Прем’єр-міністр Володимир Гройсман заявив днями, що опалювальний сезон розпочнеться вчасно і без проблем та закликав можновладців не лякати людей різноманітними нісенітницями. На закиди опонентів, мовляв, ціна на газ не сформована, котельні досі не мають контрактів на його постачання, що стане причиною зриву опалювального сезону, очільник уряду відповів, що не бачить проблем: «Я кожен рік чую, що не розпочнеться опалювальний сезон. Забудьте про це і не лякайте людей!». Гройсман зазначив, що він кілька років був міським головою і тому, як ніхто, знає, що за своєчасний початок опалювального сезону несе відповідальність місцева влада.
Щодо ціни на газ, то прем’єр додав: «У нас є зобов’язання... і ми працюємо над пошуком оптимальних рішень», — і зауважив, що у сховищах є запаси газу, все в нормі з електроенергією, тому затримки зі стартом опалювального сезону не передбачається. Опоненти ж та експерти твердять, що українці платять за недолугість менеджменту уряду. Це означає, що теплоенерго платитимуть величезні штрафи і пені постачальникам за протермінування оплати, за неповні розрахунки, за різницю в тарифах між поставленим теплом та сьогоднішньою ціною, а все це разом вимагатиме видатків бюджету. І це не порожні слова. На вересень цього року теплопостачальні підприємства вже заборгували у вигляді самих лише штрафів понад 7,5 мільярда гривень. Що далі?
Тим часом уряд, як мантру, продовжує повторювати: «Хоч економіка помалу й невпинно зростає, їй потрібен транш МВФ... без траншу не виключена ймовірність технічного дефолту». Уряд поки що вимогу МВФ про підвищення цін на газ для населення до ринкових не виконав. Малоймовірно, проте тішить надія, що і у місії МВФ, і в українського уряду стане здорового глузду швидко і без втрат для економіки та пересічних українців знайти компромісне вирішення питання. Інакше...
Інакше навряд чи врятує більшість українців підвищення мінімальної зарплати до майже 4200 гривень, як заявив Президент Петро Порошенко у Вінниці. За його словами, зростає і середня зарплата, і коли вона сягне 12—15 тисяч гривень, коли люди отримуватимуть 400—600 євро, вони припинять виїжджати на роботу за кордон. Додамо, що коли вона сягне 1000—1500 євро, то вони і за газ, мабуть, зможуть платити за ринковими європейськими цінами.

Підсумовував Віктор БОНДАР.

P.S. На момент написання матеріалу стало відомо, що від 1 жовтня газ для населення може здорожчати на 23%. Тобто кубометр коштуватиме 8,5582 гривні замість нинішніх 6,9579 гривні.