Учора у Росії розпочалися найбільші за останні 37 років, за оцінками Москви, військові навчання «Схід-2018», які триватимуть 7 днів. За інформацією російського Міноборони, загалом у маневрах братимуть участь майже 300 тисяч військових, десятки тисяч бронемашин, вертольотів, літаків і безпілотних літальних апаратів. Активна фаза «Сходу-2018» відбуватиметься у п’яти областях загального призначення у Центральній та Східній Росії, на чотирьох аерокосмічних і військових майданчиках ППО, а також на трьох морях далекосхідного узбережжя — Японському, Охотському і Беринговому. Також на одному з етапів до навчань приєднаються військові з Монголії та Китаю.

Раніше у НАТО висловили сподівання, що Москва проведе «Схід-2018» у прозорій і передбачуваній манері. Представник Альянсу Ділан Вайт заявляв, що Кремль повідомив організацію про намір провести навчання ще в травні, і НАТО планує спостерігати за маневрами, передає Reuters. Також він наголошував: в Альянсі вважають, що ці навчання — відпрацювання участі в широкомасштабному конфлікті.
Рівень «Сходу-2018» вражає не лише заявленою масштабністю, а й показовістю та союзниками. Отож «Голос України» поцікавився у директора Інституту світової політики Євгена Магди, що саме Росія хоче показати цими навчаннями міжнародній спільноті:
— РФ намагається поєднати демонстрацію військової сили з демонстрацією того, що вона діє надто агресивно. Ці навчання відбуватимуться за Уралом, тобто вони не підпадають під обмеження, які діють у рамках ОБСЄ, тому, відповідно, Москва може у якомусь сенсі безкарно «пограти м’язами». По-друге, Росія демонструє військову співпрацю з Китаєм та Монголією. Це своєрідна відповідь США і НАТО, що, мовляв, у нас теж є союзники. Третій фактор — це демонстрація відсутності страху перед Заходом та відсутності реакції на санкції. Це особливо показово у контексті зростання курсу долара щодо рубля і відповідних тенденцій, які сьогодні спостерігаються у російській економіці. Тобто ці навчання мають швидше не чисто військовий, а ще й інформаційно-психологічний характер і спрямовані на демонстрацію дещо надуманих можливостей РФ впливати на світову політику.
— Чи може свідчити участь у російських навчаннях Китаю та Монголії про створення нового військового блоку?
— Ні, не думаю. Річ у тім, що це не такий простий момент — утворення військового блоку. Тим паче що у РФ з Китаєм є співпраця у межах Шанхайської організації співробітництва — тобто економічна, політична. Але для військово-політичної співпраці цього не достатньо. Росія використовує Китай для того, щоб продемонструвати Заходу, що вона спроможна мати союзників у біполярному світі і вона не залишається сам на сам з НАТО.