Бойові дії на Донбасі не стихають. Так, за добу (дані на 12.09) окупаційні війська 33 рази відкривали вогонь по позиціях Об’єднаних сил. При цьому противник двічі застосував озброєння, заборонене Мінськими домовленостями.

Водночас, за повідомленням командувача Сухопутних військ ЗСУ Сергія Попка, угруповання Збройних Сил на Азовському напрямку посилені у відповідь на агресивні дії РФ. «Проводимо заходи з забезпечення цілковитого контролю ситуації в регіоні, підтримки дій корабельного угруповання, забезпечення надійної оборони морського узбережжя. Організуємо постійну присутність і контроль району силами загальновійськових бригад і бригад територіальної оборони, підрозділів ракетних військ і артилерії, підрозділів армійської авіації», — написав він на своїй сторінці у Фейсбук.
Одночасно тривають пошуки варіантів мирного врегулювання ситуації на південному сході нашої країни. Щоб гарантувати безпеку на окупованій території, мандат миротворчої місії під егідою ООН на Донбасі має бути досить широким. Про це в інтерв’ю Deutsche Welle заявив спецпредставник Держдепартаменту США по Україні Курт Волкер.
«Правильним було б поступове розміщення миротворчих сил, щоб вони згодом контролювали питання безпеки на всій спірній території. У мене немає зараз точних цифр, які я міг би назвати, але миротворча місія повинна бути досить широкою, щоб справитися із цим завданням», — сказав Волкер.
Він зазначив, що Росія не хотіла робити ніяких кроків, однак США чітко позначили відповідальність Москви за цей конфлікт. «Ми посилили санкції, ми посилили нашу підтримку України, і все це ми зробили разом — як трансатлантичне співтовариство в тісному співробітництві із Францією та Німеччиною, які керують «нормандським форматом», а також разом з Канадою, Великою Британією, Швецією й багатьма іншими», — відзначив спецпредставник Держдепу США.
Відповідаючи на запитання німецького видання про неспроможність «нормандського формату», Волкер висловив сумніви про можливість найближчим часом досягти прогресу на переговорах з питань урегулювання ситуації на сході України.
На його думку, російська сторона не готова до дій щодо встановлення миру в регіоні... Мовляв, Кремль зайняв вичікувальну позицію.
«Я гадаю, що росіяни, судячи з усього, вирішили, що в даний момент не вживатимуть нових спроб мирного врегулювання, а чекатимуть результатів виборів в Україні в наступному році», — резюмував спецпредставник Держдепартаменту США.