Росія не припиняє докладати зусиль для втручання у внутрішні справи в Україні, зокрема впливає і на політичні сили та втручатиметься у майбутні вибори. Про це Президент Петро Порошенко заявив в інтерв’ю німецькій газеті Rheinische Post, повідомляє прес-служба глави держави.

«Це більше ніж просто стурбованість, що Росія активно втручатиметься. За допомогою пропаганди та дезінформації, вони це вже сьогодні роблять. Щодня», — сказав Петро Порошенко.
«Війна на Донбасі забирає життя і приносить руйнацію. Але ця, інша війна щонайменше настільки ж небезпечна, оскільки має на меті розкол моєї держави. І не лише моєї, а й вашої. Адже упродовж останніх 4,5 року Німеччина завжди чітко стояла на боці України. І не лише в питанні конфлікту з Росією, а й в процесі модернізації України», — додав глава держави.
Водночас він зауважив, що санкції — єдиний несиловий інструмент, який ми маємо у розпорядженні, аби чинити тиск на агресора. При цьому взагалі не йдеться про покарання Росії. «Мета полягає в тому, аби утримувати Путіна за столом переговорів. І в цьому сенсі санкції дуже дієві. — Наголосив П. Порошенко. — Повірте, без них Путін не переймався б Нормандським процесом, покликаним знайти мирне рішення. Наразі Росія сплачує високу економічну ціну за свою агресивну зовнішню політику, і популярність Путіна через це теж постраждала».
Торкнувшись питання газогіну «Північний потік-2», П. Порошенко назвав його геополітичним інструментом тиску на Західну Європу.
«Я лише можу застерегти наших європейських друзів, і це з огляду на власний гіркий досвід: якщо у питанні газопостачання так залежати від Росії, як від неї кілька років тому залежала Україна, це утворює поле для шантажу. Можу вас запевнити, це був не найприємніший момент, коли мені зателефонував Путін і повідомив, що наступного дня буде перекрито кран. Не потрапляйте у ту саму пастку», — зауважив Президент.