Проект ужгородського скансену «Стежками традицій закарпатської кераміки» виборов конкурсний грант Українського культурного фонду. Його реалізація дасть змогу відродити та оживити одне з найдавніших ремесел краю — гончарство.

Отже, на території Закарпатського музею народної архітектури та побуту в одному з приміщень старої корчми облаштують гончарну майстерню. Її відкриття заплановано провести під час Фестивалю гончарства. Тоді влаштують майстер-класи від провідних гончарів краю та запрошених майстрів з міст Косів, Коломия і Опішня, заплановані виступи фольклорних колективів, лекції, дегустації традиційних закарпатських страв і вина.

Друга частина проекту передбачає підготовку і друк каталогу гончарних виробів із фондової колекції музею «Вільхівські гончарі». Він репрезентуватиме широкому загалу один з найбільш відомих осередків гончарного ремесла на Закарпатті — село Вільхівка Іршавського району. Інше видання розраховане на дитячу аудиторію. Це «Абетка гончара», що за допомогою наочних кольорових ілюстрацій та спеціально підготованого тексту знайомитиме найменших відвідувачів музею з основами гончарного ремесла на Закарпатті, основними видами традиційного посуду і елементами його оздоблення.

На завершення проекту планується провести семінар «Проблеми збереження та популяризації традиційного гончарства», виставку виробів з колекції музею і презентацію виданих публікацій.
— Проект «Стежками традицій закарпатської кераміки» покликаний підвищити зацікавленість населення краю гончарством як одним із важливих виявів традиційної народної культури, — розповів директор музею Василь Коцан. — Облаштування гончарної майстерні дасть змогу створити навколо неї постійно діючий творчий та креативний простір для дітей і дорослих, що сприятиме пізнавальній діяльності та популяризуватиме традиції народного гончарства.