Погоджувальна рада

Голова Верховної Ради України Андрій Парубій на початку погоджувальної ради голів парламентських комітетів та лідерів депутатських фракцій і груп нагадав, що 1 жовтня в Україні відзначають День ветеранів і людей похилого віку. Однак російська агресія змусила по-новому подивитися на це свято.

«Ветеранів війни стає ще більше і нині вони здебільшого — молоді хлопці та дівчата», — зауважив Андрій Парубій. Глава парламенту подякував мужнім воїнам, котрі обстоюють незалежність на сході України, запевнивши: «Ми своєю діяльністю зробимо все можливе, щоб суспільство і держава могли гідно вшанувати їхню боротьбу і героїчний вчинок».

Максим Бурбак, Артур Герасимов, Степан Кубів, Ірина Геращенко.

Фото Олександра КЛИМЕНКА.

 

Нинішнього пленарного тижня Верховна Рада традиційно розгляне декілька тематичних блоків питань, законопроекти, які голови комітетів визнали як першочергові. Серед них більшість мають соціальний характер — зокрема, про оздоровлення та відпочинок дітей журналістів, котрі загинули, виконуючи свій професійний обов’язок, про правовий статус іноземців та осіб без громадянства, про реформування державних та комунальних ЗМІ. Голова Верховної Ради України Андрій Парубій окремо наголосив на потребі ухвалити у другому читанні законопроект        № 6518 — про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення офіційної публікації законів України та інших нормативно-правових актів, у якому йдеться про функціонування парламентської газети «Голос України» та газети «Урядовий кур’єр», котрий оприлюднює офіційні акти Кабінету Міністрів. Якщо не ухвалити цей законопроект, ці газети можуть припинити свою діяльність, а офіційне оприлюднення законів та інших нормативних актів може бути заблоковано.
«Бо якщо ми не продовжимо дію цього положення, обірвемо процес законодавчого забезпечення і не зможемо публікувати закони», — наголосив А. Парубій. Адже згідно із Конституцією України та Указом Президента України офіційне опублікування прийнятих Верховною Радою і підписаних Президентом України законів України здійснюється у газеті «Голос України». «Цей закон важливий для функціонування вищого законодавчого органу держави», — підкреслив Андрій Парубій.
У середу парламент традиційно розгляне питання ратифікації міжнародних угод, у четвер — проект закону про мови в Україні. За словами Голови Верховної Ради, всі чотири законопроекти, зареєстровані у парламенті, пройшли через профільний комітет. Глава парламенту запропонував, щоб їх розглядали за повною процедурою, щоб усі доповідачі мали змогу виступити, відбулося обговорення, а після схвалення одного законопроекту в першому читанні, на базі всіх законопроектів було доопрацьовано один узгоджений законопроект. «Закон про українську державну мову — це виклик, який стоїть перед українським парламентом, на який маємо дати відповідь», — наголосив Андрій Парубій.
Уже готовий до розгляду в сесійній залі й законопроект про внесення змін до Статуту Збройних Сил — йдеться про вітання «Слава Україні! Героям слава!» замість радянського гасла.  Заплановано також розгляд законопроекту про спрощений порядок отримання громадянства іноземців-учасників АТО та ООС, а також законопроект про публічні закупівлі. Готовий до розгляду, за словами А. Парубія, й важливий законопроект про гуманітарне розмінування. Парламент також планує розглянути проект змін до статті 113 Конституції України щодо перейменування двох областей — Дніпропетровської та Кіровоградської, щоб завершити процес декомунізації.
Лідер фракції «Блоку Петра Порошенка» Артур Герасимов звернувся до Кабінету Міністрів з проханням якнайшвидше направити подання щодо призначення міністра у справах ветеранів. 
Серед першочергових завдань парламенту цього пленарного тижня А. Герасимов назвав приведення до присяги членів Центральної виборчої комісії, яких Верховна Рада призначила 20 вересня, підтримку ініціативи Президента щодо офіційного закріплення нового військового вітання «Слава Україні! Героям Слава!». 
Фракція БПП також наполягає на фінансуванні в Держбюджеті-2019 сектору безпеки і оборони на рівні 210 млрд гривень, спрямування не менш як 3% на фінансування армії, рішуче засудити спробу зняти обмежувальні заходи щодо делегації Росії в ПАРЄ — для цього парламенту належить невідкладно підтримати проект постанови №9089.
На порядку денному парламенту є і законопроект про пролонгацію статусу про особливості місцевого самоврядування в Донецькій і Луганській областях. Перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко наголосила, що пролонгація цього закону потрібна, аби не дати можливості Кремлю і його лобістам в Європейському Союзі розвалити санкції проти РФ.
«Пролонгація цього закону значно посилить інструментарій, як для українських дипломатів, так і для наших друзів — країн ЄС і США щодо продовження санкцій проти РФ», — наголосила політик.
І. Геращенко звернулася до лідерів усіх фракцій з проханням провести обговорення цього законопроекту та підтвердила свою готовність і готовність міністра закордонних справ Павла Клімкіна зустрітися з представниками фракцій і позапарламентських сил для того, щоб іще раз наголосити і роз’яснити, що цей закон є законом санкцій.
Фракція «Народний фронт» виступила за розширення санкцій проти РФ за блокування українських торгових портів і агресію в Азовському морі, заявив лідер фракції Максим Бурбак.
«Москва продовжує збройні провокації в Азовському морі, далі блокує наші торгові порти, викрадає українські цивільні судна. Ми повинні протистояти цьому. Треба розширити санкції проти Росії, судитися з агресором по лінії морського права», — наголосив він.
Фракція підтримує рішення МВС про посилене патрулювання Одеси.
М. Бурбак запропонував парламенту прийняти законопроект «Про реєстрацію іноземних агентів» на кшталт закону, який діє в США. 
Голова фракції Опозиційного блоку Юрій Бойко закликав парламент зробити кроки до відновлення миру на сході України. На його думку, закон про мови суперечить Європейській хартії національних мов та мов нацменшин, ще більше погіршує відносини із північним сусідом та розколює суспільство. 
Лідер фракції Радикальної партії Олег Ляшко закликав не забувати про ветеранів та людей похилого віку не лише на свято, але й щодня. Радикали наполягають на відновленні державного контролю за вартістю ліків, яка в Україні у декілька разів завищена у порівнянні з сусідніми країнами, розповівши про те, як відвідав онкодиспансер у Запоріжжі:
— Щоб пройти хіміотерапію, люди залазять у борги, продають все своє майно. Тоді як у бюджеті цього року на фінансування онкохворих закладено лише 6% від потреби. Відновлення державного контролю за цінами на ліки, запровадження референтного ціноутворення, скасування ПДВ на ліки, обмеження рентабельності, посилення кримінальної відповідальності за фальсифікацію ліків, розширення переліку безплатних ліків за програмою «Доступні ліки» — такі вимоги фракції Радикальної партії.
Співголова депутатської групи «Відродження» Віктор Бондар привернув увагу до проблеми із рейдерськими захопленнями підприємств по всій Україні — це аграрні виробництва, торговельні та готельні центри тощо. 
Ярослав Москаленко (депутатська група «Воля народу») запропонував продовжити мораторій на зростання цін і тарифів на житлово-комунальні послуги. 
Фракція «Самопоміч» також привернула увагу до проблеми з початком опалювального сезону, зокрема, передачею послуг із постачання гарячої води та опалення до підприємств «Теплокомуненерго». А заступник Голови Верховної Ради Оксана Сироїд висловилася проти подовження дії закону про особливий статус Донбасу. «Те, що від нас вимагають сьогодні — це фактично рух у фарватері Москви, перетворення України із суб’єкта на об’єкт, — вважає О. Сироїд. — Не можна бавитися в піддавки з ворогом».
Фракція «Батьківщина» закликала голову парламенту та керівників фракцій проголосувати за законопроект №8107, який забороняє будь-які маніпуляції із власністю української газотранспортної системи. «Заплановано продати, а, по суті, злити собі ж самим за безцінь майже половину власності нашої ГТС, — заявила лідер «Батьківщини» Юлія Тимошенко. — ГТС має залишитися державною і приносити 3 млрд доларів прибутку на рік». 
Перший віце-прем’єр-міністр України — міністр економічного розвитку та торгівлі Степан Кубів подякував парламенту за ухвалення минулого пленарного тижня низки важливих законодавчих ініціатив для економічного розвитку країни. Він процитував слова Блаженнішого Любомира Гузара: «Люди діляться на тих, хто любить Україну і не любить Україну». «Жодну реформу чи закон не виконати, якщо люди будуть роз’єднані», — наголосив С. Кубів, закликавши продовжити голосувати за важливі ініціативи уряду та роботу над Держбюджетом-2019.
Голова Комітету з питань бюджету Андрій Павелко поінформував, що в комітеті триває активне доопрацювання поданого урядом проекту Держбюджету-2019, нагадавши, що в понеділок був останній день подання пропозицій до нього. Згідно з Регламентом, бюджетний комітет не розглядатиме пропозиції, які надійдуть після 1 жовтня. Орієнтовно 19 жовтня у парламенті відбудеться розгляд законопроекту в першому читанні. Парламентарій закликав одночасно розглянути урядові законопроекти щодо змін до Податкового та Бюджетного кодексів.
Заступник голови Комітету з питань запобігання та протидії корупції Ігор Попов повідомив, що антикорупційний комітет очікує нинішнього тижня на звіт директора НАБУ.
Голова Комітету з питань охорони здоров’я Ольга Богомолець наголосила на потребі схвалення закону про загальнообов’язкове медичне страхування і висловилася проти передання госпіталів ветеранів війни із державного на плечі місцевих бюджетів.
Голова Комітету з питань культури Микола Княжицький закликав схвалити законопроекти про прозорість медіавласності та фінансування медіа, заявивши про фактичну бездіяльність Нацради з питань телебачення і радіомовлення стосовно позбавлення ліцензій телеканалів антиукраїнського спрямування.