Голова Комітету в закордонних справах Ганна Гопко взяла участь у Ризькій конференції, яка була присвячена актуальним питанням зовнішньої політики та безпеки, пріоритетам у Східному партнерстві, популяризації Європейського інвестиційного плану, обговоренню санкційної політики проти Російської Федерації.
 

Також у рамках конференції глава комітету провела низку зустрічей із латвійськими колегами, а саме з Державним секретарем Міністерства закордонних справ Латвійської Республіки Андрісом Пельшом та головою Комітету Сейму Латвії в закордонних справах Оярсом Еріксом Калниньшом. Під час зустрічей обговорили двосторонню співпрацю, необхідність посилення санкцій проти РФ та звільнення політв’язнів. Окрему увагу було приділено темі обміну досвідом для запобігання втручанню РФ у вибори.
Під час відвідин Ризької української середньої школи було обговорено латвійський закон про освіту, зокрема, затверджені президентом Латвії поправки, які передбачають поступовий повний перехід шкільного навчання на латиську мову, що має «забезпечити однакові можливості для всіх на отримання якісної освіти і перспективи отримання гідної роботи в Латвії». Водночас зберігається можливість вивчати предмети, пов’язані з ідентичністю і культурою нацменшин (до мов національних меншин в Латвії належать російська, польська, іврит, українська, естонська, литовська та білоруська). Згідно з поправками, дошкільне і початкове навчання є білінгвальним. Поправки передбачають проведення реформи в навчальних закладах нацменшин в 2021/2022 навчальному році.
У цьому контексті Г. Гопко підкреслила, що «нам треба брати приклад з європейських країн, які надійно й системно захищають свою мову. І цього тижня парламент матиме шанс здійснити нарешті свою історичну місію — ухвалити законопроект про державну мову (№5670-д)».
Під час візиту глава комітету разом із представниками Посольства України в Латвії зустріли перший потяг «Чотири столиці», який прямує за маршрутом Київ—Мінськ—Вільнюс—Рига. Це пілотний проект, який став результатом співпраці чотирьох держав. Він діятиме до грудня 2018 року і продовжиться, якщо підтвердить свою економічну доцільність.

За повідомленням інформаційного управління апарату Верховної Ради.