Парламентська хроніка

Ранкове засідання 2 жовтня

Верховна Рада розглянула низку законопроектів із питань соціального захисту, національної безпеки, інформаційної політики та правоохоронної діяльності. У другому читанні та в цілому схвалено урядовий проект закону про внесення зміни до статті 1 Закону України «Про оздоровлення та відпочинок дітей», яким пропонується надати право на безоплатний (за рахунок бюджету) відпочинок дітям, які потребують особливої соціальної уваги та підтримки, — дітям журналістів, які загинули або яким встановлено інвалідність 1 чи 2 групи у зв’язку з виконанням професійних обов’язків (№ 7537, 241 «за»).

Верховна Рада остаточно схвалила в цілому проект закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення офіційної публікації законів України та інших нормативно-правових актів». Як пояснив Голова Верховної Ради України Андрій Парубій, якщо не буде прийнято цей закон, то законодавчий процес в Україні буде обірвано, парламентська газета «Голос України» не зможе опубліковувати закони та інші офіційні акти, бо припинить своє існування.

Валерія Заружко, Олег Ляшко.

 

Під час засідання.

 

Вадим Івченко, Юрій Одарченко.

 

Павло Пинзеник.

Фото Олександра КЛИМЕНКА.

Перший заступник голови Комітету з питань Регламенту та організації роботи Верховної Ради України Павло Пинзеник повідомив, що комітет розглянув 16 пропозицій народних депутатів, які надійшли до законопроекту до другого читання, з яких шість враховано. У законопроекті розмежовуються поняття опублікування та оприлюднення законів та інших офіційних нормативних актів — опублікування законів та постанов Верховної Ради здійснюється в газеті «Голос України», актів Кабінету Міністрів — у газеті «Урядовий кур’єр», а доведення до відома громадян усіх нормативних актів — через офіційні веб-сайти органів державної влади.
Голова Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики Вікторія Сюмар закликала народних депутатів активніше використовувати парламентське видання «Голос України» для обговорення законопроектів та ухвалених законів. 235 голосами закон прийнято в цілому.
Прийнято в цілому Закон «Про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України у зв’язку з ратифікацією Третього додаткового протоколу та Четвертого додаткового протоколу до Європейської конвенції про видачу правопорушників» (№ 6149).
Народні депутати відреагували на ситуацію, що нині склалася в Парламентській Асамблеї Ради Європи у зв’язку із намірами російської делегації повернути свої повноваження, підтримавши проект постанови (№ 9089) про Заяву Верховної Ради України до   ПАРЄ (242 «за»). «Звернення розроблене для висловлення жорсткої, послідовної позиції Верховної Ради стосовно спроб Росії повернути свою делегацію в ПАРЄ за допомогою проросійських сил в європейській політиці», — наголосила під час обговорення заступник члена Постійної делегації у Парламентській асамблеї Ради Європи Марія Іонова.
Верховна Рада у Заяві засуджує намагання зняти обмежувальні заходи у відношенні постійної делегації Російської Федерації у    ПАРЄ в обхід резолюцій Асамблеї та внесення змін до статутних документів, які змінюють засадничі принципи діяльності Організації.
У першому читанні прийнято проект закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів» (щодо правового статусу іноземців та осіб без громадянства, які брали участь у захисті територіальної цілісності та недоторканості України)» (№ 3433).
Співавтор законопроекту Андрій Білецький розповів, що упродовж 2014—2015 років майже 500 іноземців захищали Україну в зоні проведення АТО, сотні з цих людей стали інвалідами, четверо загинули, і всі вони нині опинилися фактично поза правовим полем. «Ми всі маємо обов’язок перед цими людьми, — наголосив А. Білецький. — Люди стоять перед величезною проблемою — більшість із них — це вихідці з Росії та Білорусі, повернення їх додому означає ув’язнення та смерть». Правоохоронні органи Росії та Білорусі вимагають екстрадиції своїх громадян для притягнення до кримінальної відповідальності. А процедура отримання громадянства України вимагає від добровольців-іноземців поїздки додому, в Росію чи Білорусь, та отримання довідок про несудимість. Для розв’язання цієї проблеми й було розроблено законопроект № 3433, який передбачає спрощену процедуру отримання українського громадянства для такої категорії осіб.
252 голосами законопроект схвалено у першому читанні. «Ми зробили важливий крок до підтримки добровольців-іноземців, які захищали нашу країну у важкий час», — наголосив Голова Верховної Ради України Андрій Парубій.
Депутати розглянули два законопроекти про внесення змін до Закону України «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації» (№№8441 і 8441-1). Представляючи перший законопроект, підтриманий профільним комітетом, голова Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики Вікторія Сюмар зауважила, що процес роздержавлення регіональних ЗМІ триває не так легко — органи місцевого самоврядування не хочуть виходити зі складу засновників видань, прагнучи і надалі впливати на редакційну політику місцевих газет і використовувати їх для власного піару, редакції газет виселяють з їх приміщень, журналісти звільняються. «У грудні реформа має завершитися, і тоді нереформовані ЗМІ залишаються поза правовим полем», — наголосила В. Сюмар.
Однак під час обговорення народні обранці висловили різне ставлення до процесу роздержавлення ЗМІ. Сергій Каплін висловив думку, що рішення про роздержавлення було прийнято поквапно. «Через роздержавлення немає інструментів донести про діяльність органів місцевого самоврядування, децентралізацію, проводити роз’яснення громадянам», — сказав депутат. На його думку, місцеві газети повинні перебувати не в приватних руках якихось «бариг», а у власності громади. Натомість В. Сюмар зауважила: «Офіційні видання органів самоврядування можуть залишатися для оприлюднення позиції органів влади, депутатських фракцій у місцевих радах, але в них не має використовуватися творча праця журналістів».
Альтернативний законопроект представив депутат Андрій Денисенко —розроблений за участю медійників, газет, що перебувають на стадії реформування. Парламентарій відзначив, що за майже три роки «роздержавлення» тільки половина реформованих видань перереєструвалися. Жодній газеті не було надано обіцяну одноразову державну підтримку.
Однак за результатами голосування жоден проект не набрав вдосталь голосів, і їх відхилено.
У цілому прийнято закон, який має суто технічний характер, — про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо застосування терміна «особа з інвалідністю» замість слів «інвалід» чи «дитина-інвалід» (№ 8358).
У першому читанні схвалено проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії булінгу      (№ 8584), тобто цькуванню, проявам насильства та агресії стосовно дітей у школі з боку однолітків.

Депутати вітали з днем народження Івана Кириленка.