Серцево-судинні захворювання є головною причиною смертності українців. Водночас у більшості випадків хворобам серця можна запобігти. Фахівці МОЗ розповіли про фактори ризику і профілактику серцево-судинних захворювань.

Що призводить до серцево-судинних захворювань:

надлишкова вага. Вона є в кожного другого українця і може стати причиною більшості хронічних захворювань;
підвищений артеріальний тиск. Артеріальна гіпертензія або гіпертонічна хвороба є у 25% дорослого населення країни. Ця хвороба істотно скорочує тривалість життя;
алкоголь і тютюн. Зловживання алкоголем призводить до підвищення артеріального тиску, гіпертрофії серцевого м’язу, розвитку інфаркту міокарда та порушення мозкового кровообігу (інсульту). Інтенсивне куріння понад 20 років може скоротити життя на 20—25 років;
підвищений рівень цукру в крові. Високий рівень цукру в крові мають понад 2 млн українців, половина з яких не знають про це і, відповідно, не отримують необхідного лікування;
низька фізична активність;
нездорове харчування;
стреси.

З цих факторів ризику витікають і правила профілактики:

1. Правильне харчування. Головні вороги серця — це переїдання, недостатнє споживання овочів та фруктів, безконтрольне вживання висококалорійної їжі, напоїв, солі. Віддавайте перевагу овочам, фруктам, злакам, бобовим, горіхам, кисломолочним продуктам, нежирним сортам м’яса та риби. При цьому споживання жирів, масла, солодощів, алкоголю слід максимально скоротити.
2. Фізична активність. Достатній рівень оздоровчої рухової активності має лише 3% населення України. Тому більше рухайтеся, гуляйте на свіжому повітрі, займайтеся спортом. У середньому доросла людина повинна щодня ходити пішки на відстань не менш як 3 кілометри (або не менш як 30 хвилин).
3. Стресостійкість. Учіться розслаблятися, уникайте стресів та тривог. Адже саме вони більш як удвічі збільшують ризик серцево-судинних захворювань, а у разі хвороби призводять до ускладнень та смерті.
4. Здоровий спосіб життя. Відмовтеся від куріння та вживання алкоголю.
5. Контроль тиску та рівня цукру в крові. Оптимальний рівень артеріального тиску для дорослої людини — 120/80 мм ртутного стовпчика. Для більшості людей нормальними вважаються всі показники артеріального тиску, які не перевищують 139/89. Оптимальний рівень цукру капілярної крові (при заборі крові з пальця) від 3,3 до 5,5 ммоль/л.
6. Регулярний медогляд. Регулярно відвідуйте свого терапевта чи сімейного лікаря, вчасно проходьте профілактичні скринінги. За потреби ваш лікар може призначити швидкий тест на тропонін. Усі послуги, які надає лікар первинної медичної допомоги, на 100% гарантовано є безплатними та оплачуються з державного бюджету.

За матеріалами МОЗ.