Нещодавно відкритому астероїдові № 278645 надали ім’я відомого письменника Євгена Концевича. 

Людмила Концевич і Юрій Іващенко.

Фото надано автором.

Урочиста церемонія вручення свідоцтва про таке найменування відбулася в актовому залі Житомирської гуманітарної гімназії № 23 — саме тут навчався Євген Концевич і успішно закінчив її — хоча й заочно, адже в 17 років, стрибаючи зі скелі в Тетерів, зламав хребта і майже шість десятиліть жив прикутим до ліжка. Проте це не завадило йому теж заочно закінчити філологічний факультет тоді Житомирського педінституту, стати членом Спілки письменників України, видати кілька книг, отримати орден «За мужність».
Будинок, де він жив, став місцем зустрічей В’ячеслава Чорновола, Василя Стуса та десятків їхніх однодумців. Місцеві працівники КДБ не приховували свого ставлення: «Якби він не лежав, він би сидів». Нині в гімназії № 23 діє кімната-музей Євгена Концевича, де зібрано багато цікавих експонатів. При вході до гімназії є присвячена йому меморіальна дошка. Тож гімназисти 10 — 11 класів, котрі переповнили зал, щирими оплесками привітали вручення дружині письменника — Людмилі Концевич — свідоцтва про присвоєння малій планеті імені Концевича. І ще більше аплодували, коли Людмила Концевич передала цей документ до шкільного музею.
Багато зусиль і праці до того, щоб астероїд отримав ім’я відомого письменника, доклав інший представник Житомирщини Юрій Іващенко. Він народився в Андрушівці. Його батько, Микола Маркович, був власним кореспондентом обласної газети. Мати, Наталя Володимирівна, викладала в школі астрономію. Тож любов до зірок, до пізнання Всесвіту захопила Юрія ще змалку.
Після школи він вивчав астрономію на фізичному факультеті Київського державного університету імені Шевченка, захистив дисертацію, почав працювати в головній астрономічній обсерваторії Академії наук України. Вивчав, досліджував небо і зірки та мріяв відкрити астрономічну обсерваторію в рідному містечку Андрушівці.
Для цього потрібні були гроші. Тож, не полишаючи вивчення космосу, перейшов на роботу в корпорацію «УкрАВТО». Це дало змогу йому власним коштом — за підтримки Академії наук України — у 1998 році розпочати будівництво омріяної обсерваторії і в 2004 році завершити.
Відтоді Андрушівська астрономічна обсерваторія успішно працює. Нею вже відкрито 127 нових невідомих раніше об’єктів у поясі астероїдів між Марсом і Юпітером. 25 із них отримали назви міст та райцентрів області, таким чином закарбували географію Житомирщини у Всесвіті на віки. Багато об’єктів названо іменами видатних земляків. Тепер до них додався і Євген Концевич.

Людмила НАТИКАЧ, заслужений журналіст України.