СЄВЕРОДОНЕЦЬК:

У місті презентували орден і пам’ятний знак імені Олександри Деревської — матері-героїні, яка разом із чоловіком виховала 48 різних за національністю дітей, позбавлених батьківського піклування. У 1945 році ця багатодітна сім’я переїхала з Росії до українського міста Ромни. Олександра Абрамівна померла у 1959-му, похована на міському цвинтарі у Ромнах. Про подвиг матері-героїні Олександри Деревської написано багато книжок, створено віртуальний музей пам’яті.

На знімку: Алла Сербіна зі своїм сином, який продовжує її справу.

Фото автора.

Те, що презентація відбулася саме у Сєверодонецьку, має своє пояснення. Тут живе одна з доньок Олександри Деревської — Алла Сербіна, яка багато років очолює громадську організацію «Меморіал Подвигу Роменської Мадонни». Цими днями їй виповнилося 80 років.
Під час заходу волонтерам, які протягом десятиліть сприяли збереженню пам’яті про подвиг Матері, вручили орден і пам’ятний знак імені Олександри Деревської. Нагороду отримали Алла Сербіна, колишній вчитель Ніна Жуля, радіожурналіст Валентина Кушніренко та заслужений журналіст України Семен Перцовський.
«Збереження пам’яті про подвиг Олександри Деревської — важливий внесок у розвиток системи домашньої педагогіки, — зазначила заступник голови Луганської ОДА Ольга Лішик. — Це приклад для наслідування».