Зокрема в умовах однакових агресивних викликів з боку Російської Федерації

Голова Верховної Ради України Андрій Парубій (на знімку)

зустрівся з Міністром закордонних справ і європейської інтеграції Республіки Молдова Тудором Уляновскі (на знімку).

Глава парламенту наголосив на важливості об’єднання зусиль у питаннях інформаційної безпеки та посиленні міжпарламентської співпраці.

Голова Верховної Ради підкреслив, що «міжпарламентська дипломатія має велике значення не тільки в нашому регіоні, а й у Європі загалом».
Андрій Парубій зазначив, що всі країни нашого регіону мають величезний потенціал для співпраці, зокрема в умовах однакових агресивних викликів з боку Російської Федерації. «Окупаційні війська стоять і в Україні, і в Молдові, і в Грузії», — сказав він і додав, що «фактично вирішення проблем в одній країні так чи інакше перегукується з іншими країнами».
Тому, за словами Голови Верховної Ради, «має бути одна стратегія, враховуючи ще й той важливий факт, що ми є кандидатами до ЄС і виконуємо Угоду про асоціацію з ЄС». «Вважаю, що ми маємо не лише спільне минуле, а й спільне майбутнє», — наголосив він і додав, що «наш регіон має величезний потенціал розвитку економіки і транзиту».
Андрій Парубій назвав надзвичайно важливим рішенням створення Міжпарламентської асамблеї Україна—Молдова—Грузія як для України, так і для інших країн, визначивши високу динаміку взаємних відносин.
Голова Верховної Ради підкреслив важливість системного роз’яснення ситуації в Україні, Молдові чи Грузії європейським та американським партнерам для кращого розуміння і сприйняття тих чи інших процесів у країнах, особливо «з урахуванням щоденного відбиття російської агресії».
Андрій Парубій нагадав про раніше створену Міжпарламентську асамблею Україна—Польща—Литва, як Балто-Чорноморський пояс, який також виконує захисну функцію. За його словами, країни Балтії добре розуміють, що якщо Україна не вистоїть, тоді і вони відчують російську агресію.
Голова Верховної Ради підкреслив, що країни регіону мають «частіше знаходити формат говорити одним голосом, можливо, не лише втрьох, а залучаючи ширше коло сусідніх країн-однодумців». «Це буде зовсім інший масштаб», — підкреслив він і навів як приклад підписання спільного листа щодо зупинення будівництва газогону «Північний потік-2».
Учасники зустрічі особливу увагу приділили питанням інформаційної безпеки в умовах російської агресії. «Російські ЗМІ — це не засоби масової інформації, а інструменти війни, інструменти агресії, — наголосив Голова Верховної Ради. — Інформаційна війна — це війна не тільки за території, а й за свідомість і серця людей».
Учасники зустрічі також обговорили перспективу створення регіонального стратегічного центру для протидії російській гібридній агресії. Створення центру, за словами глави Українського парламенту, буде важливим для всіх країн нашого регіону.
А. Парубій також звернувся до Т. Уляновскі з проханням сприяти ухваленню парламентом Молдови рішення про визнання Голодомору в Україні геноцидом українського народу: «Для України це дуже важливо. І важливо також для того, щоб не допустити подібного у будь-якій країні».
Своєю чергою Міністр закордонних справ і європейської інтеграції Тудор Уляновскі зазначив, що має бути «спільний голос і спільний підхід у розмові з Вашингтоном і ЄС». Також, за його словами, «дуже важливий спільний підхід у відносинах з РФ, у тому числі до ризиків, які йдуть з боку російської сторони». «Європейські перспективи потребують спільних політичних зусиль», — наголосив він.

Прес-служба апарату Верховної Ради України.
Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.