Чи готовий парламент та представлені у ньому політичні сили до скасування чи принаймні обмеження депутатського імунітету та запровадження індемнітету (депутат не несе юридичної відповідальності за свою політичну діяльність, висловлення та голосування в парламенті) через внесення відповідних змін до Конституції України? Це обговорили учасники міжнародного круглого столу, який учора провели у Верховній Раді програма USAID «РАДА: відповідальність, підзвітність, демократичне парламентське представництво», Центр політико-правових реформ, Європейська комісія за демократію через право (Венеціанська комісія Ради Європи) спільно з Міжнародним Інститутом демократії і сприяння виборам (International IDEA) за підтримки Європейського Союзу.

Скасування депутатської недоторканності — це передвиборні обіцянки майже всіх політичних сил і кандидатів у депутати, один із пунктів Коаліційної угоди. Однак віз і нині там. Депутатська недоторканність є частиною конституційної традиції у країнах Європи, однак у кожній державі це питання вирішується по-різному. Як зауважив представник Офісу Ради Європи в Україні Мортен Енберг, деякі країни розвинутої демократії вважають, що члени парламенту мають користуватися захистом за іншими механізмами і не потребують спеціального імунітету. Венеціанська комісія у своєму висновку зазначила, що в країнах з обмеженою демократією, якою є Україна, повне скасування депутатського імунітету може бути небезпечним. Комісія надала свої рекомендації щодо проекту конституційних змін стосовно обмеження депутатської недоторканності. У народних депутатів України — різне бачення розв’язання проблеми.
Перший заступник голови Комітету Верховної Ради з питань правової політики та правосуддя Леонід Ємець (фракція «Народного фронту») наголосив: не стоїть сьогодні питання, чи потрібно скасувати недоторканність, а чи треба виконувати обіцяне, чи ні. «Парламент рухається дуже повільно до скасування недоторканності — вже наближається до завершення нинішня каденція, а рішення ще не прийнято, — сказав депутат. — Тоді як, за чинним законодавством, перенести процес внесення конституційних змін до парламенту наступного скликання не можна. Законопроект буде знову на-правлено до КС після того, як депутати внесуть свої поправки і зауваження. Чи є на сьогодні голоси — я не впевнений. Багато депутатів мають свої аргументи. У мене є сумніви, що нинішній парламент зможе проголосувати за скасування недоторканності. Чи знайдуться голоси, залежить не тільки від депутатів. Позиція нашої фракції чітка — ми за скасування депутатської недоторканності».
Голова Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики Вікторія Сюмар (фракція «Народного фронту») висловила іншу думку: якраз у зв’язку з тим, що нині парламент перебуває в періоді турбулентності й наближається виборча кампанія, є шанс знайти голоси для скасування депутатської недоторканності. «Ніхто не хоче сам собі підписувати вироки, які матимуть не правові, а політичні наслідки, — сказала парламентарій. — Індемнітет міг би стати здоровим консенсусом — депутат має бути захищений від переслідувань за свою політичну позицію, особливо в нашій молодій країні, необхідно на-
працьовувати поправки, з якими законопроект матиме більше шансів для ухвалення».
Народний депутат України Валерій Карпунцов (фракція Блоку Петра Порошенка) закликав знайти консенсус, юридично змістовну, ґрунтовну конструкцію стосовно депутатського імунітету. Парламентарій зауважив, що важко визначити, які країни з розвинутою демократією, а які ні. Адже у багатьох навіть дуже високорозвинутих країнах досі збережено депутатський імунітет, що дає можливість парламентаріям ефективно використати свої повноваження. «Потрібні прямі трансляції, постійне висвітлення засідань парламенту в ЗМІ, щоб бажання деяких депутатів дати один одному в око не переважило над правовим полем, — сказав В. Карпунцов. — Право, а не політика повинні формувати порядок денний. І імунітет, і індемнітет повинні бути присутні. Якщо депутат побив сусіда чи зайняв його межу, чи вбив когось на дорозі, то має бути покараний, повинна бути відповідальність за злочин. Але водночас повинні існувати запобіжники у політичній діяльності депутата. Один депутат — це майже 400 тисяч виборців, і він має бути захищений».
Народний депутат України по 209-му виборчому округу (Чернігівщина) Олександр Кодола зауважив, що людей на місцях турбує не депутатська недоторканність, а рівень зарплат, пенсій, тарифи, ціни тощо. Він висловився проти цілковитого скасування депутатського імунітету, водночас вважаючи, що саме це скликання парламенту має шанс поставити крапку в цьому питанні.
За соціологічними дослідженнями скасування депутатського імунітету перебуває на 10-му і нижче місцях, хоча це обіцяли майже всі депутати і політичні сили, — додала нині позафракційна депутат Наталія Веселова. «Відкритим залишається питання імунітету Президента та суддівського корпусу, адже, за Конституцією, всі люди рівні, — сказала вона. — Депутат не повинен зазнавати тиску та нести відповідальність за своє голосування. Повинно стояти питання про обмеження, а не про повне зняття депутатського імунітету».
Питання скасування депутатської недоторканності завжди є предметом політичних спекуляцій — щоб сподобатися виборцям, спочатку всі це обіцяють, а потім ці обіцянки не виконують, — вважає народний депутат Олександр Черненко (фракція БПП). «Повинна існувати не недоторканність, а обмеження, певні гарантії політичної діяльності,— зазначив він. — У тому вигляді, в якому є імунітет, він є необмеженим, і ситуацію потрібно виправляти». Однак його прогноз: за нинішньої каденції парламенту недоторканність не буде скасовано.
На парламентських виборах 2019 року ми знову побачимо на білбордах обіцянки скасувати депутатську недоторканність, — передбачає народний депутат України Ігор Алексєєв (фракція «Народного фронту»). «Я жодного разу не чув від громадян запитання, коли проголосуємо за закон про скасування депутатського імунітету, — сказав він. — Питання соціального характеру, тарифи, пільги — ось цим живуть люди. Але водночас це не означає, що парламент не повинен приймати рішення щодо недоторканності». На його думку, депутатів потрібно притягати до відповідальності й за розпалювання міжнаціональної ворожнечі чи антидержавницькі заклики. «Після скасування недоторканності з депутатів довіра до парламенту значно збільшиться», — вважає І. Алексєєв.
Пропозиції до законо-проекту надало і Головне юридичне управління парламенту. Експерти висловили власне бачення проблеми скасування депутатської недоторканності, хоча були єдині в тому, що імунітет народних обранців потрібно обмежити.