У Рівному стартували Дні сталої енергії, у програмі яких передбачено чимало заходів, присвячених енергоефективності та енергозбереженню. У Рівнераді ж відбулася тематична прес-конференція за участю заступника міського голови Сергія Васильчука, експерта з енергоефективності ГО «Екоклуб» Дмитра Сакалюка та представників компаній, які працюють у сфері альтернативної енергетики.
Нагадаємо, у 2012 році Рівне вступило до Асоціації «Енергоефективні міста України» та приєдналося до Загальноєвропейської ініціативи «Угода мерів», взявши на себе зобов’язання щодо зменшення на своїй території викидів вуглецю. За словами Сергія Васильчука, за планом дій сталого енергетичного розвитку Рівного передбачено реалізацію 60 заходів та проектів на загальну суму майже 2 мільярди гривень, що дасть змогу скоротити викиди вуглецю на 134,5 тис. т/рік.
Крім того, у місті діють програми, спрямовані на збереження енергетичних ресурсів у бюджетній та житлово-комунальній сферах. На сьогодні у Рівному приладами обліку тепла оснащені 99 відсотків будинків із централізованим опаленням. За 2011—2017 роки реалізовано 363 проекти на загальну суму 123,8 мільйона гривень, з яких 287 — енергоефективні (утеплення фасадів та покрівель, заміна вікон та дверей, реконструкція мереж, встановлення засобів обліку тощо).
На 2018 рік затверджено до реалізації 77 енергозберігаючих проектів на суму понад 53 мільйони гривень.
Відповідно до Програми на відшкодування відсотків за кредитами на енергозбереження, за 2017 рік можливістю скористалися 1017 рівнян. Також реалізуються проекти з термомодернізації багатоквартирних будинків. Цьогоріч таких 53, загальна сума відшкодування за ними становить майже 17 мільйонів гривень.
У бюджетній сфері міста обліковується за допомогою лічильників уся теплова енергія. В результаті комплексних заходів споживання газу теплопостачальними підприємствами скоротилося порівняно з 2010 роком на 43, населенням — на 33 відсотки. За рахунок інвестиційних коштів реалізовано проект з розміщення системи збору та утилізації біогазу з подальшим виробництвом електроенергії на полігоні твердих побутових відходів у Рівному.

За матеріалами прес-служби Рівнеради підготувала Олександра ЮРКОВА.

Рівне.