З 2019 року МОН планує впровадити механізм «гроші ходять за вчителем», коли педагог сам зможе обрати, де підвищити кваліфікацію, а держава за це заплатить. Про це розповіла міністр освіти і науки України Лілія Гриневич під час візиту до Ресурсного центру освітніх інформаційних технологій для осіб з особливими потребами Національного університету «Львівська політехніка».
Нині Міносвіти готує постанову уряду, де буде прописано механізм надання такого фінансування, інформує прес-служба МОН. Створять перелік громадських організацій та установ, в яких таке підвищення кваліфікації можна буде здійснити.
Одна з організацій, що вже підвищує кваліфікацію вчителів, а з впровадженням нового принципу отримуватиме гроші з бюджету за свої послуги, — згаданий Ресурсний центр. Він спеціалізується на навчанні дітей з проблемами зору.
«Ми починали ще 8 років тому з роботи з однією дитиною, тепер їх 24, і батьки везуть їх до нас з усієї України. Також ми по можливості навчаємо вчителів працювати з дітьми з порушеннями зору, адже вони мають набір дуже специфічних потреб. Тут ми говоримо про обладнане робоче місце, про підручники шрифтом Брайля і вчителя, який цим шрифтом вміє читати. Без цього посадити незрячу дитину у звичайний клас — це профанація», — зазначила Оксана Потимко, керівник ГО УСІ та Ресурсного центру «Львівської політехніки». «Для нас важливо, щоб наш досвід був використаний і корисний для всіх», — наголосила вона.

Вл. інф.