ПОЛТАВА:

У місті Горішні Плавні три дні тривав традиційний, уже четвертий за ліком, фестиваль робототехніки (на знімку). Його започаткували за ініціативою міського голови Дмитра Бикова і за сприяння народного депутата України Костянтина Жеваго та заснованої ним групи компаній «Феррекспо». Цьогоріч згадане масштабне дійство отримало статус міжнародного, адже в ньому брали участь представники Білорусі та Польщі.

Фестивальні заходи по-справжньому захоплювали не лише тих, хто власноруч конструював, виготовляв, програмував і «оживляв» «розумні» іграшки. Численні глядачі мали нагоду оцінити представлені зразки й водночас долучитися до творення нових. Зокрема, всі охочі споруджували півтораметрового робота Віллі, котрий одразу став загальним улюбленцем.
Під час змагань визначали переможців у п’яти номінаціях. Їхні назви говорять самі за себе: «Сумо» (за участю автономних роботів-борців, а також керованих), «Слалом», «Робофутбол» і «Перевізник». Зрештою, під час напруженого суперництва у Горішніх Плавнях більшість його учасників довели, що завдань, які були б їм не до снаги, фактично немає. Вони також укотре спростували твердження, згідно з яким юним талантам із невеликих населених пунктів неможливо конкурувати з представниками столиці. Бо, скажімо, серед п’ятнадцяти призерів семеро — репрезентували місто Горішні Плавні та селище Добровеличківка.
Причому за кількістю індивідуальних призових місць господарі зрівнялися з киянами, а в командному заліку випередили їх. Гран-прі фестивалю здобула команда загальноосвітньої школи № 1 із Горішніх Плавнів. Така перемога є зовсім не випадковою. Адже саме у наймолодшому місті Полтавщини навчальний простір для освоєння робототехніки розширюється чи не найінтенсивніше. 

Фото з сайту Горішньоплавнівської міськради.