Винахід вітчизняних молодих науковців подрібнює матеріали до розмірів частинок, що у п’ять разів тонші за волосину

ВІННИЦЯ:

На кубку світу серед університетських стартапів International Startup University Battle, що триває 8—12 жовтня у столиці Данії, нашу країну представляє команда (на знімку) молодих науковців і студентів Вінницького національного аграрного університету (ВНАУ). Підтримати колектив і їхню інноваційну розробку — вібромлин для механоактивації сипучих матеріалів — може кожен охочий шляхом інтернет-голосування за таким посиланням: https://universityworldcup.com/social-media-award-2018/.

Проректор університету Інна Гончарук, яка є членом команди, розповіла, що право участі у міжнародному інтелектуальному змаганні навчальний заклад виборов після перемоги на Всеукраїнському фестивалі інновацій у травні цього року. Тоді 165 університетів і наукових установ представили 240 проектів. Новизна, масштабність аудиторії, якій слугуватиме розробка, і стан її готовності до впровадження — за такими критеріями журі оцінювало подані проекти. Вінничани вже виготовили невеликий дослідний зразок вібромлинка, а також провели низку досліджень ефективності його використання. Для прикладу, подрібнені лікарські засоби засвоюються організмом людини значно швидше, ніж у формі звичайної пігулки. «Навіть приз глядацьких симпатій здобув наш винахід на Всеукраїнському фестивалі у Києві», — зазначає Інна Гончарук.
У Копенгагені команда ВНАУ змагатиметься з колективами із сорока країн, які представили понад 65 інноваційних проектів. «Участь у такому масштабному заході — це не тільки престиж навчального закладу, а насамперед пошук інвесторів для подальшого впровадження винаходу у виробництво», — наголошує Інна Гончарук. Крім журі, стартапи оцінюватиме також інтернет-спільнота. Співрозмовниця уточнює, як саме можна голосувати в мережі: за вказаним вище посиланням знайти команду ВНАУ «Vibration Mill Development For Mechanoactivation Of Loose Material», зробити позначку у кружечку, що поруч із фото, після того підтвердити свою участь в голосуванні на позначці VOTE , що розташована в кінці сторінки. Підтримаймо вітчизняний навчальний заклад, команда якого вірить у перемогу!

Фото надано Інною Гончарук.