У вересні найбільше подешевшала картопля (на 13%), а подорожчала — цибуля (плюс 43%). Про це свідчить моніторинг ринків та магазинів, проведений Асоціацією постачальників торговельних мереж. За словами її генерального директора Олексія Дорошенка, асоціація досліджувала 31 продукт у магазинах та на ринках Києва, Харкова і Львова. Тому дані відображають ситуацію лише у найбільших містах країни.
За інформацією Олексія Дорошенка, до п’ятірки продуктів, що минулого місяця найбільше піднялися у ціні, увійшли, окрім цибулі, буряк +17%, морква +10%, капуста +8%, яйця +5%. У відсотковому діапазоні від +1—5% розмістились: гречка, свинина та пшоно, які подорожчали на 3%, житній хліб, ячна крупа, філе курки, молоко і олія, які подорожчали на 2%, а також сметана, риба морожена, яловичина й макарони, які додали 1%. Менш ніж на відсоток подорожчали всі сорти білого хліба, борошно, манка, куряча тушка, ковбаси, м’який сир і сало. А ось серед того, що стало в вересні дешевше, Олексій Дорошенко особливо виділив картоплю.
«У вересні українці відчули дихання девальвації гривні, яка відбулася у липні та серпні», — підсумував експерт зростання цін на соціально важливі продукти.
Нагадаємо, за даними Державної служби статистики, споживчі ціни в Україні у вересні зросли на 1,9%, а від початку року — на 5,6%. У річному вимірі базова інфляція вимірюється на рівні 8,7%.