Росія не повернеться до роботи в ПАРЄ у січні. Про це вчора заявив депутатам Асамблеї генеральний секретар Ради Європи Турбйорн Ягланд. 
«Якщо країна-член не внесе заявку про свої повноваження у січні, то вона буде поза установою упродовж усього року», — сказав він і уточнив: «Те, що я почув від Росії, — вони не повернуться у січні. Це те, що мені було сказано». При цьому генсек зауважив, що «не погоджується з такою позицією російської сторони», інформує «Європейська правда».
А якщо Росія не відновить платежі до бюджету Ради Європи в 2019 році, то її участь у статутних органах буде припинено. «За статутом, якщо держава не платить два роки, застосовується стаття 9. Два роки настануть в червні наступного року. І, я вважаю, що після цього Комітет міністрів не просто може, а має застосувати цю статтю», — заявив Ягланд 10 жовтня під час дебатів про майбутнє Ради Європи. «Абсолютно неприпустимо толерувати, щоби країна, яка досі тут, не платила внески. Не можна бути наполовину членом, наполовину ні, це було би катастрофою для всієї конвенції», — цитує генсека «Європейська правда». «Якщо стане ясно, що Росія виходить, то я невідкладно запропоную Комітету міністрів відкоригований бюджет Ради Європи», — пообіцяв Ягланд і повідомив, що планує офіційно представити цю позицію на зустрічі Комітету міністрів наприкінці поточного тижня.
Таким чином, Ягланд уперше публічно припустив, що Росію може бути виключено з організації. Раніше він категорично відкидав таку можливість, наполягаючи на доцільності повернення права голосу Росії в ПАРЄ. Саме він став одним із лобістів резолюції про зміни в регламенті організації, що її так і не було виставлено на голосування. 
Перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко запропонувала генсекретарю Ради Європи Торбйорну Ягланду, який «шантажує РЄ скороченнями секретаріату і іншою економією (через невиплату внесків РФ)», розпочати скорочення з власного офісу. «Примітно, що в самого Ягланда зарплата на порядок вища, аніж в президента Франції чи Генсека ООН, — написала у Фейсбуку Ірина Геращенко. — І при цьому результатом його перебування на посаді є серйозна криза організації, дискредитація РЄ, відсутність прогресу в захисті прав людини в країнах-членах РЄ. Можливо, генсеку Ягланду варто розпочати новий курс економії коштів РЄ на прикладі власного офісу? Скоротити власну зарплату і зарплати своїх стафф? Це буде хороший приклад відданості принципам, а не торгівлі 
ними заради повернення внесків РФ». 
Тим часом у Росії вже коментують можливе виключення РФ з Ради Європи. Спікер Держдуми РФ Вячеслав Володін заявив, що це Рада Європи «закрилась від діалогу». «Як наслідок, бачите, ця дубина репресійна, коли хтось має іншу точку зору, стала опускатися на голови вільнодумців, і в результаті у нас зараз в ПАРЄ немає можливості обговорювати питання», — цитує Володіна ТАСС. А голова комітету Держдуми РФ з міжнародних справ Леонід Слуцький вважає, що Росії варто самій «подумати про призупинення або припинення членства Росії в Раді Європи, не чекаючи, поки якісь антиросійські ухарі почнуть процедуру виключення».