Цього сезону на Запоріжжі земельні конфлікти знову наробили галасу. Лише у вересні сутички стались одразу в кількох районах області. Один із скандалів зафіксовано у селах Трудове та Новоукраїнка Новомиколаївського району. Конфлікт виник через 6 тис. га земель сільгосппризначення, якими вже 27 років опікується місцевий кінний завод. Після реорганізації 2011-го він став філією держпідприємства «Конярство України». 18 вересня десятки селян на чолі з головою сільради намагалися завадити вивезенню зібраного врожаю, вирощеного на цих землях.

— З території току села Новоукраїнка почали виїжджати завантажені фури. А 17 вересня цього ж року була ухвала суду про накладання арешту на цей врожай. Люди стали збиратись біля току, подзвонили мені. Для забезпечення громадського порядку я викликала поліцію, — розповідає секретар Трудової сільської ради Тетяна Компанієць.


Тоді поліцейські утворили живий коридор та дозволили автівкам із урожаєм виїхати. У сільській раді нас запевнили: землі дісталися держпідприємству незаконно, а, отже, 6 тис. га землі треба розпаювати та роздати селянам. Вперше питання розпаювання цих земель загострилось у 2016 році.
— Того часу за рішенням очільника області було створено комісію, яка мала з’ясувати, як стільки земель відійшло у користування кінному заводу. І тоді ми дізнались, що у «Конярства України» взагалі немає жодних документів на цю землю, — запевняє голова сільради Трудового Галина Новак. — Тому було прийнято рішення створити комунальне підприємство, щоб потім передати ці землі в розпорядження громади. Рішенням громади ми створили КП «Зоря Сходу» і кілька разів зверталися до геокадастру, аби 6 тис. га землі на території сільської ради передати в користування саме цьому підприємству. Тоді цими землями змогла б розпоряджатись громада, а власником так і залишилась би держава.
Після оформлення технічної документації домагатись отримання земель у користування довелося через суд, кажуть у сільраді.
— Після того, як отримали виконавчий лист, ми звернулися до Новомиколаївського райвідділу поліції із заявою та повідомленням про злочин — про самовільне використання земельних ділянок «Конярством України», — каже Галина Новак.

Фактично село розділилося на тих, хто працює на держпідприємстві та підтримує позицію кінного заводу, і тих, хто на боці сільської ради.
— Я живу в селі Трудове, тому, звичайно, спілкуюся зі своїми односельчанами. І от у багатьох пенсіонерів, які виходять на подібні мітинги, ми запитуємо: «А за що ви стоїте?». У відповідь вони нам кажуть: «А ми не знаємо, нам сказали вийти», — каже працівник Запорізького кінного заводу № 86 Сергій Шкребтан.

 

Заступник директора кінного заводу Микола Манько

розповів, що загострення ситуації з місцевими часто відбувається, коли настає час збирати врожай. «Особливо в літній період, коли йде збір урожаю, сільська рада претендує на те, що землі ці саме сільської ради, врожай, який вирощений на полях — це також власність сільської ради. Деякі судді, прізвища яких я не можу називати, виносять постанови, що забороняють нам збирати врожай і вивозити його. Хочу зазначити, що ми державне підприємство, а тому працюємо лише за контрактами. А своїми діями сільрада вимушує нас запізнюватись із доставкою врожаю та порушувати умови контрактів, — зазначає Микола Манько. — З’явилися в селі до десятка людей у камуфляжі, які називають себе «Правим сектором». Оселились у приміщенні сільської ради зі спальними мішками. Там чергують цілодобово. А оскільки контора нашого підприємства знаходиться в одній будівлі з сільською радою, іноді потрапити всередину досить важно. З невідомих нам причин ці молодики поставили на двері новий замок, тому зайти до приміщення наші працівники можуть тільки з дозволу цих людей у камуфляжі».
Заступник директора Микола Манько запевняє, що не розуміє причин, з яких селяни виходять мітингувати.
— У нас є договір, згідно з яким щороку ми надаємо кожному мешканцю села тонну зерна, десятки кілограмів м’яса та масла. А додатково ці продукти жителі села можуть купити за собівартістю, — каже М. Манько.
А тим часом у мережі з’явилося повідомлення про втручання у ситуацію Служби безпеки України. Чи дійсно це так, наразі коментарів отримати не вдалося.

Запорізька область.

Фото автора.