У селищі Головне, що в Любомльському районі, відбулася презентація проекту «Організація туристичного об’єкта «Витік річки Прип’ять».

Учасники презентації: голова Головненської ОТГ Микола Демедюк, доцент Петро Біскуп, декан факультету будівництва та дизайну Олександр Бондарський, завкафедри дизайну, кандидат архітектури Оксана Пасічник, один із авторів проекту студент Юрій Пашук, начальник обласного управління водних ресурсів Ростислав Кравчук (зліва направо).

Фото автора.


Витік річки Прип’ять, найбагатоводнішої притоки Дніпра, незабаром стане місцем туристичного паломництва. Віднайдено старі карти, в тому числі і Великого князівства Литовського (1603 року), на яких видно, що свій початок Прип’ять бере з Попової криниці, що в селищі Головне Любомльського району.
Хоч місць, які претендують на це, значно більше. Професор Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки, голова обласної організації Національної спілки краєзнавців України Геннадій Бондаренко, наприклад, так тлумачить походження назви річки: «Прип’ять раніше мала щонайменше п’ятнадцять витоків. Старі люди по-іншому вимовляли цю цифру, спрощували її. Три по п’ять казали вони». На користь цієї версії і дослідження відомого історика волинського походження Олександра Цинкаловського, письменника з Луцька, автора екологічного роману «Світязь» Віктора Лазарука та інших авторитетних фахівців. Напевно, не випадково поблизу селища Головне є урочище з назвою Прип’ять. Якщо це так, то річка Прип’ять значно довша, ніж це засвідчують сьогоднішні географічні довідники. Але не всім їм можна вірити. Так, одне із таких серйозний видань навіть написало, що Прип’ять протікає поблизу міста Володимира-Волинського, напевно скориставшись старими довідниками царських часів, в яких вказано, що річка бере свої витоки у Володимирівському повіті, до якого належав і Любомльський район із його селищем Головне. Тепер адміністративний поділ Волині значно змінився і похибка становить майже сто кілометрів.
Ідея належно оформити витік Прип’яті саме на тому місці, де вона насправді починається, зародилася ще 2012 року. З приємністю можу повідомити, що «Голос України» разом із обласним управлінням водних ресурсів був одним із головних ініціаторів цієї справи. Адже місця зародження Дунаю, Вісли, Західного Бугу упорядковані, а в Прип’яті в графі місце витоку і досі стоять прочерки. Ніби вона і не наша річка.
Із великими труднощами вдалося віднайти кошти, щоб вичистити і закріпити ложе Попової криниці, відгородити її від дядьківських господарських будівель високим металевим парканом. Нещодавно до цієї справи долучилися і викладачі та студенти Луцького національного технічного університету, взявши на себе клопіт із виготовлення проекту «Організація туристичного об’єкта «Витік річки Прип’ять». У творчому конкурсі перемогла робота студентів факультету будівництва та дизайну Юрія Пашука та Зоряни Смітюх. Керівниками їх творчої роботи були завкафедри дизайну, кандидат архітектури Оксана Пасічник та доцент Петро Біскуп. Участь у презентації взяли також начальник обласного управління водних ресурсів Ростислав Кравчук, декан факультету будівництва та дизайну ЛНТУ Олександр Бондарський, голова Головненської об’єднаної територіальної громади Микола Демедюк.
Як розповів один із авторів проекту Юрій Пашук, він намагався зберегти народні традиції Волині. Так, головний елемент, настил над джерелами, планується виготовити у вигляді купальського дівочого вінка. Головними матеріалами будуть дерево і метал, саму ж криницю накриють склом, щоб люди бачили воду, яку набиратимуть. Територію довкола водойми збираються вимостити декоративною плиткою, озеленити, встановити лавочки для відпочинку. Буде розміщено також карту-схему річки Прип’ять, інформацію про неї, вказівники для туристів. Передбачено, що неподалік можна буде розмістити кіоски для продажу сувенірів, заклади харчування.
Учасники презентації зауважили, що потрібно проробити елементи огорожі над водоймою, яка б гарантувала безпеку туристів, освітлення, облаштувати під’їзд до об’єкта. Проект буде надано для обговорення місцевої громади, і вже після цього розпочнеться його реалізація.

Волинська область.