ПОЛТАВА:

У Полтаві вручили премії обласної ради імені Юрія Горліса-Горського її цьогорічним лауреатам. Оскільки велелюдне дійство з тієї нагоди відбувалося напередодні свята Покрови, українського козацтва і захисника нашої держави, то влаштували його на Соборному майдані, біля пам’ятника гетьману Івану Мазепі.
До його підніжжя представники обласної та міської влади і громадськості, ветерани АТО, родичі полеглих бійців поклали живі квіти. Присутнім на урочистостях нагадали, що видатний уродженець Полтавщини Юрій Горліс-Горський, чиє ім’я носить премія, був мужнім воїном, одним із провідників повстанців проти російсько-більшовицької навали і водночас талановитим письменником, автором знаменитого «Холодного Яру».
Цьогорічним лауреатом премії в номінації «Національно-патріотичне виховання» став доктор філологічних наук, літературознавець і письменник Олексій Неживий. Раніше він викладав в одному з луганських вишів. Та після окупації змушений був переїхати на рідну Полтавщину, де так само пристрасно та самовіддано продовжує обстоювати наші ідеали.
У номінації «Захисник України» премію присудили учаснику бойових дій, хірургу Миргородської центральної районної лікарні, майору медичної служби Юрію Хаверу. Після мобілізації до лав ЗСУ в 2015 році він перекваліфікувався на військового хірурга й очолював профільне відділення мобільного госпіталю у місті Часів Яр, що на Донеччині. За понад рік служби в зоні АТО особисто виконав там майже півтисячі операцій, врятував сотні життів наших бійців.
Лауреатом премії в номінації «Урок мужності» став ще один учасник бойових дій Михайло Чемерис. Він — учитель, викладач предмета «Захист Вітчизни» у Хорольській гімназії. Вважає, що виховувати почуття патріотизму треба власним прикладом. І сповна реалізує цей принцип у своїй педагогічній діяльності.