Херсон:

Дві важливі угоди, зокрема й міжнародна, допоможуть ліквідувати фінансові діри у скромному бюджеті заповідника «Асканія-Нова» на Херсонщині. З китайською компанією, яка вирощує в Україні лікарські трави, заповідник уклав контракт на продаж 30 черепів та 10 шкір від сайгаків, що померли природною смертю. У Китаї їх використають з освітньою метою — для створення опудал. І за кожен череп та шкіру покупці заплатять відповідно по 400 й 200 доларів. А от наших любителів природи, вочевидь, більше цікавлять живі тварини. Саме тому Асоціація зоопарків України підписала із заповідником договір на продаж за 1,3 мільйона гривень 80 голів сайгаків для експонування у зоопарках різних міст.

Зубри в заповіднику «Асканія-Нова».

 Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА з архіву «Голосу України».

Директор заповідника «Асканія-Нова» Віктор Гавриленко заявив, що жодної шкоди інтересам наукової установи такі угоди завдати не можуть. Щодо сайгаків, то їх на порівняно невеликій ділянці цілинного степу є з надлишком, і саме такий надлишок піде не продаж. Так само і з кістками: у музеї заповідника для наукових досліджень є недоторканний запас решток понад 600 тварин, які зберігають саме для наукових досліджень. Решту можна реалізувати з користю — гроші є куди подіти.
Скажімо, ці кошти частково підуть на закупівлю соковитих кормів для копитних — адже держава на цю статтю витрат бюджетних асигнувань не виділяє зовсім. Також придбають сільгосптехніку для обкошування меж периметра заповідника. Це вкрай потрібно, щоб убезпечити унікальну флору й фауну «Асканії-Нова» від пожеж, поширюваних вітровіями. А вони, на жаль, трапляються тут регулярно — і через удари блискавок, що влітку запалюють суху траву, і через умисні підпали аграріями стерні на сусідніх полях після збирання врожаю зернових.