Як прогнозує ВООЗ, в епідсезон 2018—2019 років в Україні циркулюватимуть кілька вірусів. Тому потрібно заздалегідь подбати і убезпечити себе. І головний захист, наполягають медики, — щеплення. Із щепленням ви одержуєте частинку вірусу, до якого організм виробляє антитіла якийсь час — від півроку до року. Імунітет формується за 7—14 днів. Жодних протипоказань для вакцинації в період підвищення рівня захворюваності немає.

Якщо ж щеплення не зробили, частково допоможе марлева пов’язка, її слід одягати в місцях, де багато людей, або під час догляду за хворим: за умови, що змінювати її потрібно кожні три-чотири години.
Протистояти інфекції допоможе аскорбінова та лимонна кислота (цитрусові, яблука, шипшина), селен (каші, часник), вітамін E, марганець, цинк і мідь (горіхи), залізо (м’ясо, помідори), йод (морська риба), фітонциди (цибуля, часник). Фітонциди вбивають віруси — тому корисно з’їдати один-два зубці часнику на день.
Медики також рекомендують регулярне промивання носа. Це створить захисний бар’єр на слизовій, через яку в організм може проникнути вірус. Перед виходом на вулицю змазуйте слизову носа оксоліновою маззю або вазеліном — це також затримає інфекцію.
Вживати велику кількість рідини корисно при грипі, а також це профілактика — так токсини з організму виводяться набагато швидше. Особливо корисними є трав’яні чаї та відвар шипшини.
Ну і звичайно, потрібно якомога частіше мити руки, особливо після відвідування громадських місць. Тож слід менше торкатися руками обличчя. Посуд рекомендується обдавати окропом — він нейтралізує віруси.
Також ніхто не скасовував провітрювання — грипу до смаку тепле сухе повітря закупореного приміщення. Відкривати вікна необхідно мінімум раз на годину на кілька хвилин. Краще відмовтеся від обігрівача на користь теплого одягу.
Фізичне навантаження також допоможе тримати організм у тонусі, наситивши його киснем, що сприяє продукуванню імунних клітин.
Одне слово, наше здоров’я — у наших руках.