Парламентська хроніка
Ранкове засідання 17 жовтня

Верховна Рада розглянула у другому читанні проект Кодексу України з процедур банкрутства (реєстр. № 8060). Ставлячи документ на розгляд, Голова Верховної Ради зауважив, що протягом середи народні депутати спробують розглянути всі поправки до документа, а їх чимало — понад 1300, а голосування за проект відбудеться вже у четвер.

Іван Крулько, Сергій Соболєв. 

 

Андрій Іванчук.

 

Борис Козир, Ярослав Дубневич (на передньому плані).

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.

 

З огляду на це, закликав колег наполягати лише на принципових правках, які потребують обговорення і спеціальної уваги. «Це непростий, об’ємний закон, але комітет провів дуже масштабну роботу з його підготовки», — додав Андрій Парубій.
За словами голови Комітету з питань економічної політики Андрія Іванчука, документ побудовано із чотирьох книг. Перша регулює загальні положення і терміни. Друга — діяльність самоврядної організації Арбітражних керуючих. Третя — питання банкрутства юридичних осіб. Четверта книга — це новела в українському законодавстві, вона регулює банкрутство фізичних осіб.
«Ця новела дає можливість фізичним особам, добросовісним позичальникам, якщо сталася якась економічна криза, не бути до кінця своїх днів у борговому ярмі. Лише фізична особа, не кредитор, може, якщо вона захоче, ініціювати процедуру банкрутства і очиститись від якогось боргового зобов’язання», — зауважив А. Іванчук.
Водночас він повідомив, що із понад 1300 правок, які надійшли до документа, 60 відсотків враховано, 40 відсотків — відхилено. Проте відхилено правки здебільшого через зміну структури Кодексу. «З тіла законопроекту випали деякі статті, наприклад такі, як «мирова угода», тож усі правки, пов’язані з нею, втратили свою актуальність, тому були відхилені. Те саме стосується правок щодо системи автоматизованого арешту рахунків та щодо запровадження єдиного електронного реєстру боржників. Крім того, багато питань перенесено з Кодексу на рівень підзаконних нормативно-правових актів», — сказав парламентарій, додавши: «Комітет визначився, що термін у шість місяців — оптимальний для введення Кодексу в дію, для того, щоб можна було підготувати всі нормативно-правові акти».
Зранку народні депутати виступили із заявами та оголошеннями. Так, представник Президента у Верховній Раді Ірина Луценко (БПП) наголосила на необхідності ухвалення законопроекту щодо запровадження кримінальної відповідальності за незаконний перетин державного кордону (реєстр. № 7017).
За словами І. Луценко, у профільному комітеті проведено дуже активну роботу з підготовки проекту до другого читання, у т. ч. й спільно з прикордонниками, які висловили свої пропозиції до документа. «Враховуючи наш передвиборний період, отримання Томосу та інші чинники, Росія намагатиметься дестабілізувати ситуацію в Україні, прошу невідкладно розглянути законопроект і надати прикордонникам та СБУ відповідні інструменти для стримування диверсійних груп задля спокою в українській державі», — наголосила вона.
Від імені двох фракцій — БПП та НФ — із заявою з парламентської трибуни виступив також Микола Княжицький, голова Комітету з питань культури та духовності. «Ми живемо у непрості часи. Ми творимо нашу історію. Найвідповідальнішими моментами цієї історії нині є фактично визнання української автокефалії, очікування Томосу, підготовка до прийняття закону про українську мову. Особливо важливо підкреслити, що у час, коли ми працюємо над втіленням віковічних мрій українців, дуже багато людей намагаються зірвати цю роботу, вчинити провокації, не допустити того, щоб ми реалізували свій шанс», — сказав він.
За словами депутата, кожному, хто виступає проти, потрібно нагадати, через які складні періоди пройшла наша країна: голодомор, великий терор, скільки людей було знищено, письменників, літераторів, які писали цією мовою, священиків, які служили цією мовою. «Тому сьогодні, говорячи про необхідність відновлення української автокефалії, остаточного прийняття закону про українську мову, маємо одночасно сказати всім провокаторам, негідникам, що ми не дамо шансу цього зірвати», — наголосив М. Княжицький.
Він закликав усіх об’єднатися навколо Комітету з питань культури та духовності, подавати свої правки і пропозиції: «Ми створимо додаткові робочі групи, які забезпечать ефективне прийняття закону про українську мову, допомогу в реалізації української автокефалії. Ми готові стати майданчиком, щоб уникнути будь-яких конфліктів і забезпечити європейське демократичне життя в могутній демократичній Україні з незалежною церквою і українською мовою як державною».
Крім того, А. Парубій зачитав заяву народного депутата Івана Вінника (БПП), що під час голосування за зняття недоторканності з народного депутата Дмитра Колєснікова (Опозиційний блок) на вечірньому засіданні у вівторок його картка не спрацювала. Тож він попросив урахувати його голос «за» надання згоди на притягнення обранця до кримінальної відповідальності.
Із днем народження цього дня вітали представника фракції БПП Олега Дмитренка.

Дослівно

Голова Комітету Верховної Ради з питань культури та духовності Микола Княжицький: «Позиція нашого комітету і всіх фракцій, які представлені у ньому, полягає у тому, що широко обговорюючи закон про українську мову, ми приймаємо всі поправки, у тому числі й від громадян. Ми захистимо українську мову, зробимо її державною, але водночас ми жодним чином не намагаємося принизити чи заборонити говорити у побуті представникам інших нацменшин їхньою мовою, якось обмежити їхні права. Ми захищаємо свої права! Воюючи за українську церкву, ми жодним чином не хочемо принизити інші українські церкви. І ніколи не допустимо провокацій проти будь-якої конфесії, церкви, якій би вірі, якому б народу вона не належала».