На непленарному тижні народний депутат України від фракції Радикальної партії Олега Ляшка, голова Дніпропетровської обласної організації РПЛ Сергій Рибалка працював на своїй рідній Дніпропетровщині. Він відвідав Павлоградську міську лікарню № 4, де особисто перевірив дію медичної реформи.

За словами депутата, найголовніша проблема для лікарів — це низька заробітна плата. Він підкреслив, що востаннє медики отримували підвищення зарплати у 2017-му — на 100 гривень, а вже цього року підвищення зарплат у них не було.
«Нині зарплата лікарів становить від 2700 до 4200 гривень у завідувача відділення. Окрім цього, за чергування лікарі не отримують оплату. Це справжній сором для нинішнього в. о. міністра охорони здоров’я Уляни Супрун. Адже завдяки її реформі пацієнтів стало ледве не вдвічі більше, а оплата праці лікарів жалюгідна, і лікарі не хочуть йти працювати на таку зарплату. Саме тому в цій лікарні нестача кадрів становить 35%», — заявив Сергій Рибалка.
Медичні працівники розповіли політику, що на наступний рік планується скорочення фінансування цього медичного закладу на 10 мільйонів гривень. Нині лікарня фінансується на 50% із державного бюджету і на 50% із місцевого. Але в місцевих бюджетах катастрофічно не вистачає коштів на утримання медичних закладів.
Ще в 2014-му Світовий банк виділив приблизно 170 мільйонів гривень на придбання обладнання та ремонт 2-го приймального відділення цієї лікарні. Оскільки цих коштів не вистачило, бюджетом області було передбачено додаткове фінансування обсягом майже 49 мільйонів гривень. Але освоїти вдалося лише   1 мільйон, оскільки Управління капітального будівництва є замовником реконструкції будівлі та зі свого боку не виконує взяті на себе зобов’язання з проведення ремонтних робіт. Будівля перебуває у стані реконструкції.
«Харчоблок уже давно потребує капітального ремонту. З цього приводу вже дав доручення голові фракції Радикальної партії Олега Ляшка в Дніпропетровській обласній раді знайти можливості для ремонту лікарні. Також звертатимусь із депутатським запитом до голови Дніпропетровської обласної адміністрації, щоб якнайшвидше завершити всі необхідні ремонтні роботи», — заявив Сергій Рибалка (на знімку).

Ще однією проблемою, на якій наголосив депутат, є мізерний рівень фінансування, яке виділяється на харчування пацієнтів у лікарні — 5 гривень на одного пацієнта на добу.
Він також зауважив, що в лікарні — катастрофічна нестача стаціонарних місць для хворих. Так, на 300 тисяч жителів Павлоградського, Тернівського районів та м. Першотравенськ у стаціонарі передбачено лише 225 ліжко-місць. «Тобто люди позбавлені можливості отримувати стаціонарне лікування. В результаті медичної реформи закриваються ФАПи, і пацієнти змушені долати від 60 до 170 кілометрів, щоб добратися до лікарні і отримати медичну допомогу», — наголосив С. Рибалка.
«Наша команда Радикальної партії Олега Ляшка вимагає звільнення в. о. міністра охорони здоров’я Уляни Супрун. Це неприпустимо, і вижити на таку зарплату, яку отримують лікарі, при нинішніх цінах на продукти і комунальні послуги просто неможливо. Ми продовжимо добиватися від уряду істотного підвищення мінімальних зарплат», — сказав Сергій Рибалка.

Фото надано прес-службою депутата.