Прем’єр-міністр Володимир Гройсман закликає всіх учасників бюджетного процесу поводитися відповідально та ухвалювати державницькі рішення, які дадуть змогу країні розвиватися. Про це він сказав під час учорашнього засідання уряду, коментуючи запланований на сьогодні розгляд Верховною Радою проекту Держбюджету на 2019 рік.
«Ми вчасно підготували та подали до парламенту абсолютно реалістичний і збалансований проект бюджету, який дає впевненість у стабільності та економічному зростанні у 2019 році», — сказав він та зауважив, що проект бюджету критикують з політичних причин, адже для врахування у видатковій частині проекту бюджету додаткових пропозицій потрібно було б мати додаткові кошти, які перевищують бюджет Німеччини. «Це означає, що ми запланували проект Держбюджету на 2019 рік в обсязі понад трильйон гривень, а нам пропонують додатково забезпечити видатки ще на кілька трильйонів», — наголосив прем’єр, додавши, що «не є фахівцем із будівництва повітряних замків та давання порожніх обіцянок», бо уряд вважає своїм завданням забезпечення стабільності, помірної інфляції, ефективного зростання економіки та зарплат.
Також прем’єр підкреслив, що в проекті бюджету-2019 повністю збережено всі найважливіші пріоритети: фінансування Збройних Сил та національної безпеки загалом, модернізації та будівництва доріг, фінансування необхідних змін в освіті, охороні здоров’я, медицині, підтримки об’єднаних територіальних громад, агропромислового комплексу та ін. «Проте у нас є й виклики, які ми маємо побороти, — це проблема надзвичайно високого державного боргу України. Наголошую, що 50 мільярдів доларів боргу, а це один річний бюджет країни в розмірі 1 трильйона 350 мільярдів гривень, було сформовано з 2005-го по 2013 рік. Куди ці кошти поділися? На «повітряні замки» і на порожні обіцянки, бо ці кошти виділялися з бюджету і кудись зникали, а країна залишалася з боргами. Тому наше завдання — здолати ці борги», — заявив В. Гройсман.
В.о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун у свою чергу поінформувала про перебіг медичної реформи, адже нині виповнюється рік після ухвалення парламентом урядового законопроекту, який дав старт трансформації системи охорони здоров’я в Україні. За її словами, нині вже 19,5 мільйона громадян обрали своїх сімейних лікарів та понад половина закладів первинної ланки медицини уклали договори з новоствореною Національною службою здоров’я. «Гроші нарешті пішли за пацієнтом і тисячі педіатрів та терапевтів відчули це. Для прикладу: сімейний лікар, який працює в місті Бахмут, ще у вересні отримував трохи більш як 
7 тисяч гривень, а в жовтні він має вже 17 тисяч 877 гривень на місяць», — повідомила вона. Ще одним показником успішності проведення реформи, за словами У. Супрун, є те, що коли минулого року 42 відсотки громадян боялися йти до своїх сімейних лікарів, то цьогорічне опитування показало, що тепер їх залишилося тільки 24 відсотки. При цьому 82 відсотки із тих громадян, 
які вже підписали контракт, сказали, що задоволені своїми сімейними ліка-
рями.