«Тернопільщина — визначні постаті національно-визвольного руху» — книжку під такою назвою презентували в Тернопільській обласній державній адміністрації. Видання приурочили до 75-річчя проведення третього Надзвичайного Великого Збору ОУН.

Автор книги, історик Сергій Волянюк, заступник голови Тернопільської облдержадміністрації Юрій Юрик, перший заступник голови Тернопільської облради Василь Деревляний, співавтор Євген Філь під час презентації.

Фото з сайту ba.org.ua.

«Тернопільщина була однією із центральних територій, де в 1940—1950 роках відбувалися ключові події для усього національного визвольного руху. Фактично вперше за десятки років незалежності в одній книжці зібрали світлини провідних діячів руху, які в умовах тотальної окупації жили ідеєю присвятити життя боротьбі за вільну Україну», — зазначив заступник голови Тернопільської ОДА Юрій Юрик.

Упорядники цього видання — Сергій Волянюк та Євген Філь вперше розкривають невідомі сторінки національної історії, зібравши унікальні світлини й короткі біографічні відомості про уродженців нашого краю, які обіймали керівні посади в організаціях та об’єднаннях визвольного руху.

«Робота тривала майже рік, дані віднайшли про 68 уродженців Тернопілля», — розповів Сергій Волянюк. Співавтор книжки Євген Філь повідомив, що також вдалося знайти інформацію про нагороди, якими відзначали цих людей.

До слова, це видання ініційоване Тернопільською обласною державною адміністрацією та обласною радою. Видали його за сприяння депутатів обласної ради та за кошти громади Тернопілля. Наклад — 1000 примірників. Книжки передадуть у шкільні, районні та обласні бібліотеки.