Півфінал першості світу з програмування ACM-ICPC серед країн Південно-Східної Європи розпочинається сьогодні, 19 жовтня, у Вінниці. Триватимуть змагання упродовж трьох днів. Підтримку у їх проведенні надає Вінницька міська рада і низка підприємств-спонсорів.

Вінницький національний технічний університет (ВНТУ) увосьме приймає наймасовішу студентську олімпіаду. Другим майданчиком, де паралельно відбуватиметься турнір, є Бухарестський політехнічний університет. До міста над Південним Бугом прибули 48 команд (у кожній — по три учасники), які успішно подолали два попередні етапи відбору. Переможці отримають путівки до світового фіналу, що відбудеться у місті Порту (Португалія) з 31 березня по 4 квітня наступного року.
Упродовж трьох днів, 19—21 жовтня, учасники писатимуть програмні коди, створюватимуть алгоритми, на основі яких розроблятимуть програмне забезпечення. Умовами передбачено колективне виконання завдань: на команду дається тільки один комп’ютер.
— Учасники олімпіади — це лідери завтрашнього дня, — розповів кореспонденту «Голосу України» професор ВНТУ, координатор півфіналу світової першості АСМ-ІСРС серед країн Південно-Східної Європи Володимир Месюра. — Ті, хто формує імідж країни, демонструє її потенціал у розробленні новітніх інформаційних технологій, втілюватиме їх у життя.
Фінал світової першості з програмування-2022 заплановано провести в Україні. «Наша країна вперше отримала статус кандидата на проведення престижних студентських змагань, — наголошує Володимир Месюра. — Оргкомітет АСМ-ІСРС підтвердив це право навесні цього року під час засідання у Пекіні, де відбувався фінал світової першості».
Професор Месюра через «Голос України», що є інформаційним спонсором нинішнього півфіналу, закликав ІТ- та телекомунікаційні компанії держави долучитися до підготовки українських команд до фіналу світової першості-2022.

Довідково

За словами професора Месюри, у нинішніх змаганнях АСМ-ІСРС стартувало понад 300 тисяч(!) команд з десяти тисяч університетів 120 країн. Кількість документально підтверджених згадок про всесвітню студентську олімпіаду з програмування у ЗМІ перевищила один мільярд разів. І це тільки протягом 2017 року.
Студенти ВНТУ тричі брали участь у фіналах першості світу. За цим показником навчальний заклад увійшов до п’ятірки ТОП-50 університетів світу. Загалом українські студенти по два рази виборювали золоті, срібні та бронзові медалі світової першості, що є другим результатом серед країн Європи.

Вінниця.