Луганщина стала 22-м регіоном України, який у рамках загальнодержавної реформи розвиватиме і впроваджуватиме інклюзивну освіту, а також створюватиме доступні та якісні умови для навчання особливих дітей. Меморандум про долучення області до національного проекту «Інклюзивна освіта — рівень свідомості нації» підписали дружина Президента України Марина Порошенко та голова Луганської облдержадміністрації Юрій Гарбуз під час робочого візиту першої леді на Луганщину.

Сьогодні в області функціонує 56 інклюзивних шкіл, у яких навчається понад 220 дітей з особливими освітніми потребами. Проте інклюзивною освітою охоплено лише 20 відсотків з них.
Під час візиту на Луганщину Марина Порошенко взяла участь у відкритті Інклюзивно-ресурсного центру в Рубіжному, який створено за проектом Фонду Порошенка та Мінрегіонбуду. Загалом цьогоріч в області працюватиме шість таких сучасних ІРЦ, які з 1 вересня 2018 року замінили застарілі психолого-медико-педагогічні консультації.
Також під час візиту на Луганщину дружина Президента ознайомилася з роботою Рубіжанського навчально-реабілітаційного центру «Кришталик» (на знімку),

в якому навчається майже 200 дітей з особливими освітніми потребами — від народження до 18 років.

Фото прес-служби Луганської ОДА-облВЦА.