Учора Голова Верховної Ради України Андрій Парубій вручив відзнаки українського парламенту керівникам провідних вітчизняних видавництв (на знімку).

«Ми живемо в насправді історичний період, коли після багатьох століть гонінь відроджуємо українську церкву, мову, книговидання», — сказав глава парламенту. А. Парубій відзначив ухвалення парламентом закону про підтримку української книги, наголосивши: «Ці закони не мали б жодної перспективи, якби не ваша відчайдушна праця». Голова Верховної Ради подякував видавцям від імені всього українського парламенту та від себе особисто за подвижницьку роботу на благо України. А особливо — за акцію передачі українських книжок на схід України, де триває війна за незалежність. «Це війна за серця і за розум людей, і там відбувається головний бій, і там стоять головні барикади, — підкреслив Андрій Парубій. — І ви своїм словом, книжками несете український світ і по Україні, і за її межами». Голова Верховної Ради також подякував за видання якісної сучасної української літератури та якісні переклади іноземних художніх творів, які він із задоволенням читає.
Перший заступник Голови Верховної Ради України, Уповноважений Президента з мирного врегулювання ситуації на Донбасі Ірина Геращенко, подякувавши главі парламенту за ініціативу зустрічі з видавцями, подякувала керівникам видавництв та Голові Держтелерадіо Олегу Наливайку за патріотичну акцію для Донбасу. За чотири роки 60 видавництв зібрали бібліотечку української та світової літератури — понад 35 тисяч видань — і передали до військових частин, шпиталів, переселенцям, школам на лінії зіткнення.
Ірина Геращенко розповіла, що щойно закінчила читати книжку оповідань Олега Сенцова, висловивши сподівання, що найближчим часом отримає особистий автограф Олега, і запевнивши, що держава докладе всіх зусиль для його звільнення. А як мама Ірина Геращенко подякувала українським видавцям за унікальні ілюстровані дитячі книжки.
Почесною грамотою Верховної Ради відзначено генерального директора видавництва «Фоліо» Олександра Красовицького, директора видавництва «Кристал Бук» Аллу Лупіну, голову правління АТ Державна акціонерна компанія «Державне видавничо-поліграфічне об’єднання» Василя Продана та першого заступника голови правління Оксану Саєнко, грамотою Верховної Ради — співзасновника видавництва «Генеза» Олексія Дубаса, директора видавничого дому «Освіта» Ганну Євдокимову, директора видавничого центру «Академія» Василя Теремка. Глава парламенту також вручив видавцям цінні подарунки — годинники.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.