У Софії відбулася міжнародна  конференція на тему "Гібридні загрози державним інституціям". Її організували та провели Атлантична рада Болгарії, Софійський форум безпеки і кафедрою політології Софійського університету. Промовці говорили про гібридний наступ Росії на Болгарію, для якого використовується арсенал різноманітних тисків для посилення її впливу на політику, економіку країни, нав'язування своєї культури й цінностей життя.

Екс-президент Болгарії Росен Плевнелієв заявив, що гібридну загрозу дипломатії, моральним цінностям і навіть церкві Росія несе не тільки Болгарії, а й багатьом балканським країнам. Як приклад він навів Чорногорію, де масові протести проти уряду через сербські та македонські банки фінансували російські депутати-мільйонери, а потім оплачували підготовку державного перевороту. За його словами, у Македонії дестабілізація чиниться через купівлю футбольних клубів, а також фінансування протестів проти вступу країни до НАТО.  Він додав, що в Болгарії за протестами проти високих цін на електрику також стояла Росія, й тоді перший уряд Бойко Борисова змушений був піти у відставку. "Все стає зрозумілим за тими самими лідерами різних протестів, їх адвокатами. Адвокати Волена Сідерова (лідера проросійської партії "Атака", що має своє представництво в парламенті), який підпалив офіс електророзподільної компанії в Пловдиві, були тими ж, хто боровся проти видобутку сланцевого газу в Болгарії", -- пояснив екс-президент. Мета -- поставити Болгарію в залежність від поставок російського газу та диктувати країні не тільки ціни на енергоносії, а й політику стосовно партнерів по ЄС.

Росен Плевнелієв закликав владу та громадськість не допускати повернення до соціалістичного минулого -- залежності від Росії,  неринкового мислення, атак проти демократичних завоювань.

Колишній прем'єр-міністр Болгарії Іван Костов із трибуни конференції також заявив, що, за даними неурядового Центру аналізів і управління ризиками, який він зараз очолює, російський вплив у Болгарії є фактом. "Російська пропагандистська агресія почалася в Болгарії після анексії Криму, її метою було руйнування болгарського політичного консенсусу про членство країни в НАТО й ЄС", -- констатував екс-прем'єр. Він звернув увагу й на те, що перед останніми президентськими виборами також відчувалася російська присутність, тому главою країни було обрано людину з яскраво вираженою проросійською орієнтацією, яка зараз у розріз із думкою Євросоюзу виступає за скасування санкцій проти Росії, вважає окупований Крим російською територією. За його словами, деякі "партії в Народних зборах також мають проросійську орієнтацію".

Немов на підтвердження його слів голова Болгарської соціалістичної партії (БСП) Корнелія Нінова зустрілася в середу з послом РФ Анатолієм Макаровим, з яким обговорила ні багато ні мало двосторонні відносини між Болгарією та Росією, а також можливості поглиблення економічного співробітництва між двома країнами. Вони обговорили й можливість створення в особі Болгарії мосту у відносинах між Росією й Європейським Союзом. Що демократичними силами країни вважається, як засилання троянського коня в особі Болгарії в ЄС.

Цього же дня відбулася ще одна важлива подія в політичному житті Болгарії. Парламентська партія Національний фронт порятунку Болгарії (НФПБ), головою якої є віце-прем'єр Валерій Сімеонов, зажадала відставки Волена Сідерова з посади голови парламентської групи "Об'єднаних патріотів", що входить до парламентської більшості. Лідер НФПБ заявив, що більше не довіряє лідерові партії "Атака"  як голові парламентської групи патріотичних сил.

Більш докладно про причини розриву з болгарським Жириновським (таким уважають Волена Сідерова) на брифінгу в парламенті розповів заступник голови парламентської групи Валентин Касабов, який представляє НФПБ. Він пояснив, що Сідеров втратив довіру депутатів через "низку дій проти "Об'єднаних патріотів", проти коаліції й проти Болгарії. Сідеров захищає тільки і єдино інтереси Росії. Він працює проти Болгарії й у жодному разі це не можна назвати патріотизмом".

До речі, дії проросійського політика в новому світлі віце-прем'єр Болгарії Валерій Сімеонов побачив після поїздки в складі болгарської делегації до України й відвідування Болградської школи, що відзначила свій ювілей. А останньою краплею став наклеп, озвучений телеканалом партії "Атака". Не без санкції Волена Сідерова в одній з його передач стверджувалося, що Валерій Сімеонов є представником Сороса в Болгарії, як і те, що він підтримує прийняття Стамбульської конвенції. А останнє для багатьох болгар означає, що лідер НФПБ є прихильником одностатевих шлюбів і захисником людей нетрадиційної сексуальної орієнтації. У НФПБ порахували це не тільки образою, а й відвертою провокацією. "Її метою є роздроблення "Об'єднаних патріотів" і правлячої коаліції", -- пояснив депутат від Національного фронту порятунку Болгарії Борис Янчев. Він заявив, що, незважаючи на провокаційні дії Волена Сідерова, коаліція залишається стабільною, й ні представники НФПБ, ні Валерій Сімеонов не мають наміру залишати її.

На думку багатьох оглядачів, дії проросійського політика Сідерова є яскравим прикладів того, як Москва веде гібридну війну проти Болгарії й хоче його руками зруйнувати коаліцію більшості в парламенті, щоб спровокувати урядову кризу, добитися відставки уряду й проведення дострокових парламентських виборів. А це на руку Болгарській соціалістичній партії, в якій упевнені, що можуть перемогти на них і перехопити керування країною в партії ГЕРБ і "Об'єднаних патріотів". От чому БСП внесло в парламент вотум недовіри уряду, а її лідер Корнелія Нінова, випереджаючи події, почала вести переговори з російським послом про двосторонні відносини між Болгарією й Росією.

Тож попередження, висловлені екс-президентом і екс-прем'єром Болгарії на конференції "Гібридні загрози державним інституціям", не є голослівними, й неприкриті дії проросійських політиків становлять реальну небезпеку для чинного уряду. Він вочевидь не влаштовує Москву.